Izraelinfo Hírszüret – Vasárnap

Közlekedési káosz Haifán

Vasárnap reggel öt óra óta mintegy 15 fogyatékkal élő demonstrál a haifai olajfinomító mindkét bejáratánál, ezért a várakozó olajszállító tankerek elzárják az utat, akadályozva ezzel a nagyváros reggeli közlekedését. Mint arról csütörtökön már beszámoltunk, a szeptember végi megállapodás ellenére a Kneszet Munkaügyi, Jóléti és Egészségügyi Bizottsága még mindig nem vette napirendjére a fogyatékkal élők havi javadalmazásának növelését célzó törvényt.

Jichak Rabinra emlékeztek Tel-Avivban

Szombat este több mint tízezren vettek részt a 22 éve meggyilkolt miniszterelnök, Jichak Rabin tiszteletére rendezett nagygyűlésen. A nemzeti egység és a politikamentesség jegyében politikusok nem mondtak beszédeket, csak társadalmi szervezetek vezetői és volt biztonságiak szólaltak fel. Rubi Rivlin videóüzenetben köszöntötte az emlékezőket.

A Rabin téri nagygyűlésen minden korosztály megjelent, egészen fiatalok, gyerekek, gimnazisták, egyetemisták és idősek is szép számmal érkeztek. A táblákon leggyakrabban az alábbi jelszavak jelentek meg: Egy nép vagyunk, Emlékezünk, Nem felejtettük el az uszítást, a gyilkosságot, a békét.

Befejeződtek a vasúti karbantartási munkák

Az Izraeli Vasúttársaság bejelentése szerint ma reggel ismét megszokott rend szerint közlekednek a vonatok Binyamina és a Tel-Avivi Egyetem között. A felújítás idejére lezárt állomások ismét működnek, a következő karbantartási időszak februárra várható.

A Hamász inkább lemond elhunyt katonái földi maradványairól

A Hamász pénteken elutasította Izrael azon feltételét, hogy csak akkor kaphatják vissza a hét eleji alagútrobbantásban elhunyt harcosaik holttestét, ha végre előrelépés történik a 2014-ben meggyilkolt két izraeli katona testének kiadásával kapcsolatban.

A terrorszervezet magas rangú tisztviselője, Mahmoud al-Zahar szerint a csoport “nem ad ki semmilyen információt a hiányzó személyek lokalizálásáért cserébe” – számolt be a ynet izraeli hírportál .

Netanjahu Irán befolyásának további növekedésére figyelmeztet

A miniszterelnök szombati Twitter-üzenetében a nemzetközi közösséget figyelmeztette: “A libanoni miniszterelnök, Hariri lemondása és megjegyzése [Iránról] ébresztő üzenet. Lépéseket kell tenni az iráni agresszió ellen, amely Szíriát egy második Libanonná alakítja.”

Hariri szombati, szaúd-arábiai látogatása során jelentette be a lemondását, azt állítva, hogy veszélyben az élete, és Libanon Irán irányítása alatt áll. “Irán kezében van a régió országainak sorsa … A Hezbollah Irán karja nemcsak Libanonban, hanem más arab országokban is. A betegség, amit Irán elterjeszt a térségben, visszafelé fog elsülni, Teherán káoszt, viszályt és pusztítást gerjeszt az egész régióban” – mondta a távozó libanoni miniszterelnök.

Izraeli drúzok egy csoportja áttörte a határt Szíria felé

A szíriai határnál több száz drúz tüntetett pénteken, akik közül ötvenen rést vágtak a drótkerítésen, és elindultak Szíria felé, hogy segítséget nyújtsanak a határ túloldalán található Hader nevű drúz faluban élő rokonaiknak. A határon még egy további biztonsági zóna található a szíriai felségterület előtt, és az izraeli hadsereg katonái ebből az övezetből visszatérítették őket az ország területére.

Decembertől nő a minimálbér

A 2015-ben a Kneszet által megszavazott lépcsőzetes béremelés utolsó fázisába érkezett. December elsejétől a hivatalos minimálbér a teljes munkaidőben dolgozók számára 5,300 sékel lesz. A minimális órabér 28,50 sékelre, a napidíj pedig minimum 245 sékelre nő. Az emelés évi 400-500 millió sékelbe kerül a munkaadóknak.

Izraelben fejleszt a Hyundai

Kutató- és fejlesztő központot hoz létre Izraelben a Hyundai Motor Group autóipari cégcsoport – számolt be a zsido.com. A dél-koreai vállalat vezetői több mint 100 millió dollárnyi összeg befektetése mellett döntöttek, így hamarosan kezdetét veheti a gazdasági együttműködés az izraeli startup cégekkel. Nemrég a Porsche is izraeli technológiák megvásárlása mellett döntött több millió euró értékben, valamint az Intel és a BMW is a zsidó állam fejlesztőivel lépett szoros együttműködésre, hogy önvezérlésű modelljeit fejleszteni tudja.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.