Izraelinfo Hírszüret – Kedd

Robbanás és tűz Ashdodban

Kedd reggel fél kilenckor felrobbant egy autó Ashdodban, a Hermon utca és a Kineret utca sarkán, egy középiskola közelében. Az első rendőrségi hírek szerint alvilági leszámolásról van szó, a robbantásban megsérült mindkét ember ismert helyi bűnöző. A robbanás nyomán további öt autó égett ki a helyszínen, és károk keletkeztek a közeli épületben is, vastag fekete füstfelhő borította be a környéket.

Jichák Molcho a titokzatos gyanúsított

Feloldották a tilalmat, nyilvánosságra lehet hozni, hogy David Simrón mellett Jichák Molcho Benjámin Netanjahu másik bizalmasa, akit a rendőrség az utóbbi napokban kihallgatott a korrupt katonai közbeszerzések ügyében. Molcho ifjúkora óta ismeri a kormányfőt, és 1996 óta utazik a nevében különböző megbízatásokkal különleges, politikai és biztonsági küldöttségek élén. A rendőrség hétfő este szembesítésen ütköztette Simrónt és Molchot Miki Ganorral, a vádalkut kötött legfőbb gyanúsítottal. Molcho mintegy két hete lemondott különleges küldötti feladatáról. Hivatali visszaélés miatt folyik a nyomozás ellene.

Netanjahu megígérte a pénzt a telepeseknek

Benjámin Netanjahu a kneszetben, a Likud frakcióülésén hétfőn éppen elkezdte ecsetelni angliai útjának tanulságait, amikor berobbant a terembe egy csoport tiltakozó, akik a ciszjordániai utak biztonságának növelését, a telepesek biztosítására szánt pénzek emelését követelték. A ciszjordániai utakon palesztin merényletekben gyermekeiket elvesztett gyászoló szülők ezen pénzek érdekében néhány napja éhségsztrájkba kezdtek a kneszetnél. Nyitott kapukat döngettek, mert Netanjahu korábban bejelentette, hogy Mose Kahlon pénzügyminiszterrel már egyeztette 200 millió sékel azonnali átutalását a ciszjordániai biztonsági kiadásokra. Összesen 800 millió sékelt szánnak elkerülő utakra, mobiltelefonozást javító antennákra és más, biztonságot növelő intézkedésekre.

Újabb nők vádolják zaklatással a médiamogult

Újabb nők vádolják Alex Giládit szexuális zaklatással, miután Osrat Kotler, a népszerű tévés újságírónő múlt csütörtökön élő adásban hozta nyilvánosságra a tízes tévécsatornán, hogy a Keset produkciós iroda vezérigazgatója, ismert izraeli médiacézár tizenöt évvel ezelőtti szexista ajánlatot tett neki. Neri Livne, a Háárec újság neves publicistája arról számolt be, hogy Giládi mintegy húsz évvel ezelőtt munkamegbeszélésre otthonába invitálta, ahol egy szál köntösben, meztelen alsótesttel  fogadta. A munkainterjún a tévétársaság nagy hatalmú ura arra kérte, hogy beszéljen a férfi nemi szervével, mintha csak mikrofon lenne. Livne a feladatot elutasította, és távozott. Livne  aki mellesleg írásai szerint magyar felmenőkkel rendelkezik  elmondta a tízes tévében, hogy színre lépése óta négy nő jelentkezett nála hasonló Giládi történetekkel, egyikük megerőszakolásáról is beszámolt.

Leszerelt a sufniban fegyvert tartó ezredes

Hétfőn hivatalosan is leszerelt 28 év után a hadsereg szépreményű ezredese, Mordeháj Kahané, akiről kiderült, hogy háza sufnijában fegyvereket tartott, éles ellentétben a katonai szabályzattal. A katonai rendőrség ellene zajló eljárása távozásától függetlenül tovább folytatódik. Kahane otthonában egy, valószínűleg a harcokban a Hamásztól zsákmányolt Kalasnyikovot és különböző katonai elektromos eszközöket találtak, és emellett családtagjait is a hadiraktár segítségével látta el, például katonai bakancsokkal.

Kártérítést kapnak a menedékkérők

Majd félmillió sékel állami kárpótlást kap az az öt menedékkérő, akiket egy évig indokolatlanul fogva tartottak a Holot nevű menekülttáborban, noha járt volna nekik az ideiglenes letelepedési engedély. Az egy évtizede Darfurból érkezett öt szudáni menekült 425 ezer sékelt kap, de másik hat, hasonló kártérítési igényt  melyet egy másik ügyvédi iroda képviselt  elutasított a bíróság. A döntés alapja, hogy az Olmert kormány ideiglenes menekültstátuszt határozott meg a darfuri menekültek számára.

 Nők a hadseregben

Az izraeli légierő első alkalommal nevezett ki nőt, Gal őrnagyot, az A-egység helyettes parancsnokának. Ez eddig a legmagasabb parancsnoki rang, amit nő elért a légierőnél.

Az elmúlt hónapokban egyre több nő kapott magas rangot az izraeli hadseregben: a közelmúltban hivatalba lépett az első harcizászlóalj-parancsnok, ő az egyiptomi határon állomásozó, hírszerzésért felelő egység vezetője lesz, a nyár folyamán pedig először lett női parancsnoka egy tüzérségi hadtestnek.

A hadsereg hivatalos adatai szerint ma mintegy 2200 izraeli lány szolgál harci egységben. Az elmúlt héten megalakult a második koedukált harci egység is, a „Jordán Oroszlánjai”.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.