Izraelinfo Hírszüret – Szerda

Ehud Barak közvetített Harvey Weinstein és az izraeli ex-kémek között

Harvey Weinstein szuperproducer, akit több nő is szexuális zaklatással vádol, még jóval a botrány kirobbanása előtt izraeli exkémeket fogadott fel, hogy megpróbálja elhallgattatni nyilatkozó áldozatait és a témával foglalkozó újságírókat.

Az amerikai filmmogul által 2016 őszétől megbízott magánnyomozó irodák között volt az izraeli Black Cube, amelynek jellemzően az izraeli kémszolgálatok, köztük a Moszad és a hadsereg volt ügynökei közül toborozza munkatársait.

A The New Yorker értesülései szerint a Black Cube két ügynöke is találkozott Rose McGowannel, hogy információkat szerezzen tőle. Az egyik ügynök magát nőjogi harcosnak kiadva legalább négyszer találkozott vele, és titokban rögzítette a beszélgetésüket. Egy másik Farrow-t is megkörnyékezte.

Egy év alatt Weinstein csapata több tucat emberről gyűjtött információkat, elkészítve az érintettek pszichológiai profilját, beleértve a szexuális életüket is, hogy a megszerzett adatokat ezután megcáfolásukra vagy megfélemlítésükre használják.

Tegnap este azt is jelentette az izraeli média, hogy a prominens figura, aki összekapcsolta a filmmogult és az izraeli céget, nem más, mint Ehud Barak volt kormányfő.

Barak ezt közölte az ügyben: “Több mint egy évvel ezelőtt Harvey Weinstein megkért, hogy ajánljak neki egy izraeli biztonsági céget, amely segíthet neki az üzleti problémáiban. Személyesen nem ismerem a céget, vagy azokat, akik vezetik, de tényleg adtam Weinsteinnek információkat a cégről, és annak elérhetőségeit. Egészen ma reggelig nem tudtam, hogy Weinstein végül is felbérelte-e a céget, és fogalmam sem volt, hogy milyen célra teszi azt.”

A romániai turista meglepetése Izraelben

Amikor elindult Romániából a repülőgépe, Ivana Isaacnak fogalma sem volt, mi vár rá Izraelben a landolásnál. Érkezésekor egyből tudta, hogy valami rendkívüli történik. “Holnap lesz a partnerem születésnapja, és napos, meleg helyre szerettünk volna utazni – mesélte Ivana egy interjúban –, tehát azt mondtuk, menjünk Izraelbe, mert vannak ott barátaink.”

“A reptéren megpróbáltam átvenni a poggyászomat – folytatta –, de azok nem érkeztek meg, ezért azt mondták nekünk, hogy egyelőre menjünk ki az érkezési csarnokba. Aztán megláttam egy csomó embert táblával a kezükben az én nevemmel. Mindenki rám várt. Nagy meglepetésemre még a turisztikai miniszter is ott volt. Az eredeti tervek szerint az ország déli részén akartunk fürödni a tengerparton, de egyelőre Jeruzsálemben maradunk, és nem bánom ezt, csodálatos itt, olyan mint egy álom.”

Yariv Levin idegenforgalmi miniszter vörös szőnyeggel, virágokkal és léggömbökkel fogadta a repülőtéri ünnepségen: Ivana lett az idén Izraelbe érkező 3 milliomodik turista. Még privát idegenvezetést is kapott a kormányfőtől, Netanjahutól. Ivana és élettársa egy hétig ingyen kirándulhatnak az országban, miközben a minisztérium propagandafilmjéhez fényképezik őket Izrael válogatott helyein. Kellemes és élvezetes üdülést Izraelben! 🙂

Több száz szélsőjobboldali aktivista egy Kach gyűlésen: “A Shabak egy terrorista szervezet”

Több száz szélsőjobboldali aktivista vett részt kedden Jeruzsálemben a Kach mozgalom által szervezett, a 27 éve New Yorkban meggyilkolt szélsőjobboldali aktivistának, Meir Kahane rabbi emlékére rendezett gyűlésen. A jelenlévők közt voltak a “Zsidó hatalom” tagjai, Itamar Ben-Gvir ügyvéd, Michael Ben Ari volt kneszet-képviselő és Bentzi Gopstein a  “Lehava” szervezet elnöke. Rendhagyó módon a szónokok közt volt Kahane unokája is, aki állandóan a Sabak célkeresztjében van. „Mikor a fogvatartásom idején meghallották a Kahane nevet, a Shabak emberei megőrültek – mondta. A Shabak: terror szervezet.” – tette hozzá. Tapsvihar tört ki a sok palesztint lemészárló Baruch Goldstein képének kivetítésekor.

Alex Giládi Keset elnök: “Ideiglenesen félreállok, amíg bebizonyítom ártatlanságomat”.

Alex Giladi a Keset produkciós iroda elnöke közölte a társaság igazgatótanácsával és vezérigazgatójával, Avi Nirrel, hogy “ideiglenesen kivonulok a Kesetben betöltött szerepemből, amíg nem bizonyítom ártatlanságomat, és harcolni fogok ezen megalapozatlan állítások ellen”. Megismételte, hogy az ellene felhozott vádak nem igazak, és megteszi a szükséges jogi lépéseket “ezekkel a hazug vádakkal szemben”. Giladi azután nyilatkozott, hogy Osrat Kotler népszerű tévés újságírónő szexuális zaklatással vádolta, és további, az izraeli médiában dolgozó nők is beszámoltak arról, hogy támadó és zaklató magatartást tanúsított velük szemben.

Segélypénzt kínált az izraeli hadseregnek a brit miniszter

Több titkos találkozó után segélypénzzel támogatta volna az izraeli hadsereget Priti Patel, a brit nemzetközi fejlesztésért felelős miniszter, írta a Guardian. Patel találkozott Benjamin Netanyahu miniszterelnökkel is. A miniszter arról is érdeklődött, hogy mennyire lehetséges segélypénzből támogatni humanitárius akciókat, például a szíriai polgárháború elől a Golán-fennsíkra menekülők orvosi ellátását. Nagy-Britannia hivatalosan nem ismeri el Izrael állandó jelenlétét a Golán-fennsíkon, ezért Patel találkozói ellentétesek a brit külpolitikai irányelvvel. Patel vasárnap hivatalos nyilatkozatot adott ki az ügyben, amelyben bocsánatkérésének adott hangot, amiért nem a hivatalos protokoll szabályai szerint járt el.

Natalie Portman kapja 2018-ban a “zsidó Nobelként” emlegetett Genesis-díjat

Natalie Portman Oscar- és Golden Globe-díjas izraeli származású amerikai színésznő kapja 2018-ban a “zsidó Nobelként” emlegetett Genesis-díjat a jelenkor társadalmi problémái, valamint a zsidóság és Izrael iránti elkötelezettségének elismeréseként – közölte kedden a díjat gondozó alapítvány. “Büszke vagyok az izraeli gyökereimre és a zsidó örökségemre” – mondta.   folytatás >>

Magyar delegáció tárgyal Izraelben a parlamenti és a kulturális kapcsolatok erősítéséről

Magyar parlamenti delegáció tárgyal Izraelben a két ország törvényhozási, valamint kulturális és sportkapcsolatának erősítéséről. A delegáció Hiller István (MSZP), a magyar parlament alelnökének vezetésével három napos hivatalos látogatáson tartózkodik Izraelben, a küldöttség tagja Fónagy János (Fidesz), az országgyűlés magyar–izraeli baráti tagozatának elnöke is.   folytatás >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.