Izrael az ENSZ-ben készül tiltakozni Irán térnyerése miatt

Jiszráel Kac - fotó: Wikipedia

Szaad Haríri libanoni kormányfő lemondását követően Izrael diplomáciai “offenzívára” készül az ENSZ-ben Irán és libanoni szövetségese, a Hezbollah radikális szervezet ellen – jelentette be csütörtökön Jiszráel Kac, az izraeli hírszerző szolgálatok minisztere.

Kac az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában meggyőződését fejezte ki, hogy megérett a helyzet intézkedéseket hozni Iránnak a régióban folytatott tevékenységével szemben. A tárcavezető ezzel összefüggésben kiemelte a libanoni síita milíciának juttatott iráni támogatást.

A miniszter szerint Izrael főleg azt szeretné elérni a nemzetközi közösségnél, hogy – mint mondta – évekig tartó tétlenséget követően szigorúan hajtsa végre a 2006-os tűzszüneti egyezményben foglaltakat.

A libanoni radikális szervezet 2006-ban 34 napos háborút vívott Izraellel, ami a világszervezet által kialkudott fegyvernyugvással ért véget. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) egyhangúlag elfogadott 1701-es számú határozata értelmében Dél-Libanonban nem tartózkodhatnának fegyveres erők az ENSZ csapatokon, valamint a libanoni reguláris hadseregen kívül, és az összes többi fegyveres csoportot le kellett volna fegyverezni, de a döntés e két pontja nem valósult meg. Izrael állítása szerint a Hezbollah mintegy 150 ezer különböző típusú rakétát vont össze a térségben, s ennek jelentős részét a határ mentén telepítette izraeli célpontok ellen.

“Szaad Haríri libanoni miniszterelnök lemondása leleplezte a Hezbollah valódi arcát”

– hangoztatta Kac, aki szerint Irán és a síita radikális szervezet átveszi a hatalmat Libanonban.   

- Hirdetés -

Izrael régóta legnagyobb ellenségének tartja Iránt, az iszlám köztársaság fenyegető retorikája, gyanús nukleáris és ballisztikusrakéta programja, valamint az Izrael-ellenes fegyveres csoportoknak juttatott támogatására miatt. Tel-Aviv emellett árgus szemekkel kíséri figyelemmel Teherán katonai beavatkozását Szíriában, és mélységesen aggódik amiatt, hogy Irán és a Hezbollah azon van, hogy tartósan kiépítse jelenlétét a polgárháborús országban. Izrael ugyanis attól tart, hogy Irán Szíria területéről indíthat támadásokat, illetve befolyása kiterjesztésére Irak és Szíria területén keresztül egészen a Földközi-tengerig nyúló szárazföldi folyosót akar létrehozni, amelyen keresztül könnyebben szállíthat fegyvereket szövetségesének, a Hezbollahnak.

“Nincs szükség újabb határozatra. Csak a meglévőt kell végrehajtani” – mondta Kac, aki még novemberben az Egyesült Államokba készül, hogy tárgyaljon az ügyről. Hozzátette: Haríri lemondása apropó Izrael számára, hogy kikövetelje az 1701-es számú határozat teljes körű végrehajtását a világszervezetnél.

Kac hangsúlyozta: Izrael diplomáciai megoldást részesít előnyben, de szükség esetén kész katonai erőt is alkalmazni. Hozzáfűzte: Izrael világossá tette, mi az, amit már nem tűr el.

- Hirdetés -
FORRÁSMTI