Izraelinfo Hírszüret – Kedd

Sztrájk a középiskolákban

A középiskolák felső osztályaiban, a 9-12-dik osztályokban határozatlan időre szünetel a tanítás a pedagógusoknak az oktatási, valamint a pénzügyminisztériummal folyó vitája miatt. A pedagógusszakszervezet a sztrájk fegyveréhez nyúlt, miután a több hete tartó tárgyalások felrobbantak. A különleges oktatást igénylő gyerekek számára megtartják az órákat, és az osztálykirándulások sem maradnak el. A tanárok komolyabb megbecsülést, vagyis magasabb fizetést követelnek, és minden érintett elismeri, hogy kérésük jogos.

A Munkapárt kormánypárti az afrikaiak ügyében

Avi Gabbaj (haAvoda) elnök kérésére hétfőn megvitatta az ellenzéki szociáldemokrata Munkapárt az afrikai menedékkérők Ruandába telepítését vagy bebörtönzését célzó kormányzati politikát, és 11:9 arányban egyetértését fejezte ki. A parlamenti szavazásnál négyen meg is szavazták a kormány javaslatát, a többiek viszont tartózkodtak. A kneszetben 53-an támogatták, 10-en ellenezték az új törvényt, amely szerint az Izraelben tartózkodó afrikaiak választhatnak: vagy bebörtönözik őket, vagy áttelepülnek a befogadásukat vállaló afrikai Ruandába.

Mégis megverték letartóztatásakor a palesztint?

A 67-ben elfoglalt területeken a palesztinokkal szembeni atrocitásokat feltáró, a hallgatást megtörni vágyó Sovrim stika mozgalom szerint az ügyészség nem a megfelelő palesztint hallgatta ki, amikor úgy határozott, hogy hazudik a palesztin megveréséről beszámoló volt katona. Egy palesztin által készített videofelvétel is igazolja a civil szervezet állítását, és előkerült a valóban bántalmazott hebroni palesztin fiatal. Az ügy előzménye, hogy Din Issacharoff – aki mellesleg a Németországba akkreditált izraeli nagykövet, Jeremy Issacharoff fia – a Sovrim stika egyik rendezvényén azt állította, hogy katonakorában Hebronban szolgálva, három évvel ezelőtt bántalmazott őrizetbe vételekor egy köveket dobáló palesztint. Ayelet Saked igazságügy-miniszternő kérésére az ügyészség vizsgálatot indított, amelyben bűncselekmény hiányában lezárták az aktát, és kijelentették, hogy Din Issacharoff hazudott, és nem is vert meg senkit. A szervezet azonban azt állítja, hogy egy másik, valóban nem megvert palesztint hallgattak ki, és igenis igazat mondtak.

Liberman újabb 4.8 milliárdot kért a seregnek

Avigdor Liberman védelmi miniszter a 2015-ös megállapodás óta történt drámai  szíriai változásokkal indokolta kérését. Két éve hosszan tartó, kemény tárgyalások folytak Mose Jaalon akkori védelmi miniszter és Mose Kahlón pénzügyminiszter között, amelyek elvileg öt évre lezárták a hadsereg soha véget nem érő költségvetési igényeit. Ezt kívánja átalakítani Liberman három változásra hivatkozva : az oroszok megjelenésére Szíriában, mert pontosan célézó fegyverekhez jutottak a Hezbollah mellett más terrorszervezetek is, és mert szerinte drámaian fejlődött az iráni hadiipar.

Az IsraAID dél-szudániakat képez

A dél-szudáni Juba egyetem az IsraAID izraeli civil segélyszervezet segítségére is építve létrehozza az afrikai ország első tudományos képzési központját, ahol technikusokat, mérnököket és matematikusokat tanítanak majd. A következő három évben már tízezer helyi fiatalnak nyílik lehetősége építőipari, elektronikai, számítástechnikai, kémiai vagy optikai tanulmányokat folytatni.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.