Izraelinfo Hírszüret – Vasárnap

Veszélyben a kormánykoalíció

Jákov Licman (Yaakov Litzman) ultraortodox egészségügyi miniszter, az Egyesült Tórapárt vezetője ma benyújtja lemondását Netanjahu miniszterelnöknek. Hetek óta recseg-ropog a koalíció, melyet több ügy is megingatott. A vallásos pártok  nyomást gyakorolnak a kormányra az orthodox fiatalok besorozása miatt, a tel-avivi szombati nyitvatartás eltörléséért, illetve a szombatra időzített vasúti karbantartási munkák miatt. A Netanjahu ellen folyó rendőrségi nyomozás sem erősíti a bizalmat. Politikai szakértők szerint a miniszterelnök csak úgy védheti meg a koalíciót, ha a közeljövőben látványos engedményeket tesz a vallásos pártok irányába. Kérdés, hogy ezúttal a közös teherviselés vagy modernizáció esik áldozatul.

Biztonsági együttműködés Egyiptommal

A hétvégi, Sínai-félszigeten történt terrormerényletet követően Netanjahu részvétét fejezte ki az egyiptomi népnek és felajánlotta az egyiptomi kormánynak, hogy közösen vegyék fel a harcot az Iszlám Állam (Dash) helyi egysége ellen, már csak azért is, mert hírszerzési források szerint a terrorszervezet Eilat vagy dél-izraeli települések ellen hasonló merényletet szervez.

A MENA egyiptomi hírügynökség jelentése szerint Bír-el-Abdban egy 25-30 fős militarista csapat, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet zászlaját lobogtatva robbantásokat végzett egy mecsetnél, majd a menekülőkre lőfegyverekkel lőttek. A sebesülteken segítőkre és a mentőautókra is golyózáport zúdítottak. A halálos áldozatok száma 305-re nőtt. A halottak között 27 gyermek van. További 128 ember sebesült meg.

Folytatódik a tanársztrájk az Amit 60 középiskolájában

Ma az Amit hálózat vallásos középiskoláiban szünetel a tanítás, a többi intézményben zavartalanul folytatódik az oktatás. A tanári szakszervezet hónapok óta sikertelenül tárgyal a pénzügyminisztériummal a kezdő tanárok fizetésének 6400-ról 8000 sékelre emelése és a régóta pályán lévők javadalmazásának javítása ügyében. A keddi általános sztrájkot követően szerdán Haifán, Asdódban, Eilaton és Akkón maradt el a tanítás, csütörtökön Tel-Avivban, Jeruzsálemben és Beer-Sheván tiltakoztak a tanárok. Ran Erez, a tanári szakszervezet vezetője azt nyilatkozta: “Elfogadtuk az oktatási minisztérium kérését és felfüggesztettük az országos sztrájkot, hogy a diákok érdekei ne sérüljenek, de amennyiben rövid időn belül nem történik előrelépés a tárgyalásokon, a lokális akciókat követően ismét országos tiltakozást szervezünk.”

November 29-én újra szavaznak New Yorkban

Pompás külsőségek közepette, az eredeti helyszínen, a New York-i Queens Múzeumban ismétlik meg a 70 évvel ezelőtti, Izrael megalapítását engedélyező ENSZ szavazást. Az eseményre mintegy 700 meghívott érkezik majd, többek között annak a 33 országnak a képviselői, akik 1947-ben igent mondtak a zsidó állam létrejöttére. Az eseményen felszólal Mike Pence amerikai alelnök, Steve Mnuchin az Egyesült Államok pénzügyminisztere, Danny Danon izraeli nagykövet valamint Ronald Lauder, a Cionista Világszövetség elnöke.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.