A Hamász intifádát hirdetett, az izraeli hadsereg megerősítette ciszjordániai egységeit

Fotó: Wikipedia

Iszmáil Haníje, a Hamász Gázában élő politikai vezetője hadüzenetnek nevezte csütörtökön Donald Trump amerikai elnök döntését, miszerint az Egyesült Államok immár Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának, ezért Haníje bejelentette, hogy péntektől újabb intifádát, vagyis palesztin felkelést hirdetett. Közben Izrael megerősítette hadseregének Ciszjordániában állomásozó egységeit.

“December nyolcadikától, péntektől egy új intifáda indítására szólítom fel a palesztin népet a megszállással szemben, hogy kifejezze haragját a Jeruzsálemet érintő döntés miatt”- mondta Haníje.

“Csakis úgy lehet megbirkózni az Egyesült Államok támogatását élvező cionista politikával, ha új intifáda indul a megszállás ellen, és dicséretes ellenállás kezdődik vele szemben”- tette hozzá.

Az izraeli hadsereg szóvivője közben bejelentette, hogy Ciszjordániába vezényelnek további zászlóaljakat, más egységeket pedig készenlétbe helyeznek. Az intézkedések azt szolgálják, hogy az izraeli haderő “készen álljon minden eshetőségre”.

Csütörtökön összecsapások törtek ki az izraeli hadsereg egyes egységei és palesztin tiltakozók között a Gázai övezetben Hán-Júnisztól keletre, Ciszjordániában Hebronnál és Túl-Karmnál, valamint Jeruzsálem óvárosában a Damaszkuszi kapunál a Háárec című újság honlapja szerint. Egészségügyi források időközben közölték, hogy ezekben az incidensekben legkevesebb 80-an sérültek meg az izraeli hadsereg lövéseitől és gumilövedékeitől. A források szerint tizenegy aktivista éles lövedéktől további húsz pedig gumilövedéktől sérült meg.

- Hirdetés -

Szemtanúk beszámolói szerint a ciszjordániai Al-Birehben több ezer tiltakozó palesztin gyűlt össze, s olyan jelmondatokat skandáltak, hogy “Jeruzsálem a palesztin állam fővárosa”. Néhányan köveket dobáltak a katonákra. A hadsereg közlése szerint tömegoszlató eszközöket alkalmaztak több száz kődobáló ellen. Úgy tudni, négyen éles lőszertől, húszan pedig gumilövedéktől kaptak sebet.

Hasonló jelenetek játszódtak le a Gázai övezet és Izrael határán. Több tucat tüntető palesztin itt is kövekkel dobálta a kerítés túloldalán lévő katonákat, akik éles lőszerrel lőttek vissza rájuk. Egészségügyi tisztségviselők szerint heten lőtt sebet kaptak, egyikük súlyos állapotban van.

Izraelnek a Gázai övezet menti területein több ponton is szírénákkal figyelmeztették az ott élőket a Hamász által uralt zónából kilőtt rakétákra. Az izraeli hadsereg később közölte, hogy két rakétát lőttek ki az övezetből, de nem érték el Izrael területét, még a Gázai övezeten belül becsapódtak.

Több palesztin politikai csoport tiltakozó mentekre hívott fel a déli imát követően a nagyobb ciszjordániai városokban, ahol az üzletek is bezártak, mert a szerdán még csak iskolákra meghirdetett sztrájk csütörtökre általános munkabeszüntetéssé szélesedett.

Mahmúd Abbász palesztin elnök a nap folyamán a jordániai fővárosba, Ammánba utazott, hogy a fejleményekről tájékoztassa II. Abdalláh jordániai királyt – jelentette a Vafa palesztin hírügynökség.

Abbász az uralkodóval való találkozóját követően hangsúlyozta: nemzetközi támogatást gyűjt Donald Trump döntése ellen. Mint mondta, az Egyesült Államok ártott hitelességének a régióban.

“Szerencsére kedvező válasz érkezett a világ államaitól, Európától Afrikán át az Egyesült Államokhoz közeli országokig, amelyek nem támogatják Washington (döntését). Ez mind üzenet Trump számára, hogy az, amit tett, egy elfogadhatalan bűncselekmény” – hangoztatta a palesztin elnök.

- Hirdetés -
FORRÁSMTI/Izraelinfo