Trump: Jeruzsálem Izrael fővárosa

Donald Trump bejelentette, hogy az USA Izrael fővárosának tekinti Jeruzsálemet, és oda költözteti a nagykövetséget Tel-Avivból. Egyúttal utasította a külügyminisztériumot, hogy keressen ingatlant a szent városban, ahol felépíthetik az új misszió komplexumát. A költözés a gyakorlatban azonban még évekbe telhet, mivel Trump elődjeihez hasonlóan egyelőre szintén aláírta az 1995-ben megszavazott Jerusalem Embassy Act nevű határozat életbe lépésének elhalasztását, ami előírja az amerikai nagykövetség költözését, illetve elkülöníti az új képviselet kialakításához szükséges forrásokat.

Washington a bejelentés után arra kérte Izraelt, visszafogottan viszonyuljon hivatalos reagálásaiban az amerikai bejelentéshez. Mindezt az amerikai külügyminisztérium egy névtelenséget kérő tisztségviselője fedte fel, a Reuters brit hírügynökségnek bepillantást engedve egy iratba.

A dokumentumot az amerikai kiküldöttek kapták Izraelben és további, európai külképviseleteken, valamint az Európai Unióba. Ebben az amerikai külügyminisztérium felkérte izraeli és európai képviselőit, hogy közöljék a kontinensen dolgozó kollégáikkal, hogy az elnök döntése nem zárja ki a jövőben a béketárgyalások során meghozandó további döntéseket. A kérés indoklásaként az is szerepel, hogy mind a Közel-Keleten, mind másutt ellenállás várható a döntéssel szemben.

Izraelinfo logo

Izraelben Trump bejelentését történelmi jelentőségűnek vélik

Történelmi jelentőségű Donald Trump amerikai elnök szerdai bejelentése Jeruzsálem elismeréséről Izrael fővárosának, ezt a palesztinokkal kötendő békemegállapodásnak is tartalmaznia kell  – hangsúlyozta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

“Trump bejelentése segíti a békét, és mindenkit a valóság talajához köt”- vélekedett az izraeli miniszterelnök az amerikai elnök beszéde után. “Nincs olyan béke, amely ne tartalmazná Jeruzsálemet Izrael állam fővárosként”- tette hozzá Trumpot köszöntő szavaihoz. További izraeli reakciók >>

Izraelinfo logo

A nyugati világ aggódik Trump Jeruzsálem státuszáról szóló bejelentése miatt

Izraellel ellentétben a világ nagy része határozottan elítélte Trump bejelentését.
Brüsszel: az EU aggódik az amerikai elnök döntése miatt. Ankara: Törökország elítéli Trump bejelentését. Berlin: Németország nem támogatja Donald Trump döntését. London: Anglia nem ért egyet az amerikai döntéssel. Moszkva: Trump a tűzzel játszik. Róma: aggódunk az amerikai bejelentés következményei miatt. Párizs: sajnálatos Trump döntése. Részletes összefoglalónk itt olvasható >>

Izraelinfo logo

Szegénységi mutatók

A Társadalombiztosítási Intézet által közétett hivatalos statisztikai adatok szerint a szegénységi ráta az előző évekhez képest javult, de sajnos Izrael még így is a legrosszabb helyen szerepel a nyugati országokhoz képest.

2016-ban 1,8 millió ember élt a létminimum alatt, ebből közel 800 ezer gyerek. Mintegy 463 ezer család, több mint 840 000 gyermekkel él szegénységben Izraelben. A 2015-ös évhez képest a családok szegénységi rátája 19,1%-ról 18,6%-ra csökkent, 14 400 család pedig a szegénységi küszöb fölé került. A pozitív trendek mellett a szegénység előfordulása mind a gyermekek mind a felnőttek körében 2016-ban nőtt. A szegénységi ráta 0,3%-kal, a szegénységben élő gyermekek aránya pedig 1,2%-kal nőtt.

A növekedés annak a ténynek írható be, hogy négy év kihagyás után a Statisztikai Hivatal a beduin lakosság adatait is felmérte és súlyozta. A szegénység mélysége és mértéke 2006-ban mintegy 4%-al, illetve 3%-al csökkent.

A pénzügyi jövedelem tekintetében Izraelben az életszínvonal 3,8%-kal nőtt 2016-ban, ennek megfelelően az egyénekre mért szegénységi küszöb havi  3,158 sékelről 3,260 sékelre emelkedett.

Aggasztó tény azonban, hogy míg a szegénység előfordulása a lakosság körében csökkenést mutat, ez nem érintette pozitívan a munkaképes lakosságot. A dolgozó családok aránya a szegény népességben 2016-ban 13,3%-ról 13,6%-ra emelkedett, és az önálló vállalkozók és alkalmazottak által eltartott családok szegénységének előfordulása is mérsékelten emelkedett. A legsúlyosabban az egyszülős családok szegénysége növekedett 2016-ban: 21,7%-ról 26,1%-ra.
Izraelinfo logo

A beduin városi vezetők elítélik a kiskatona meggyilkolását

“Osztozunk a fájdalomban és határozottan elítéljük a cselekményt” – üzente a beduin lakosságú, dél-izraeli Rahat város polgármestere az aradi polgármesternek, miután két beduint letartóztattak Ron Yitzhak Kokia múltheti meggyilkolásának gyanújával.  A Nahal-dandárban szolgáló katona késes merénylet áldozata volt Aradon, ahol a fiú buszra várakozott egy katonai felvevőpontnál.

“Egy ártatlan katona meggyilkolása elfogadhatatlan számunkra” – tette hozzá. “70 éve együtt élünk szimbiózisban és barátságban, ez az eset nem kevésbé rázott meg minket, mint ahogy megrázza Önöket. Nem erre nevelünk. Magunkba kell néznünk. De nem szabad általánosításokat tenni, minden negatív elemet ki kell tisztítani. ”

A beduin helyi vezetők aggódnak amiatt, hogy az izraeli szomszédaikkal meglevő, egyébként is törékeny kapcsolat megromlik az eset után. A Rahat környéki beduin lakosok közül sokan Aradon vásárolnak, de a város számos vállalkozója megjegyezte, hogy az utóbbi napokban sok beduin elkerüli a várost.

A beduin vezetők az áldozat családját is részvétükről biztosították.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.