Érdemes megnézni ezt az egyperces videót a Trump-Jeruzsálem-Izrael-fővárosa témában. Nem azért, mert valami olyat mond, amit eddig nem tudtunk, nem támogat, nem támad senkit. Egyszerűen azért, mert emberi, naiv és leegyszerűsítő, és kell ez most, mint egy falat kenyér.

A videó készítője Nas – egy észak-izraeli faluból származó arab/palesztin srác, a Harvardon végzett, majd unatkozott egy pár évet sok százezer dollárért egy hightec cégnél, amikor rájött, hogy életének 32%-át már leélte. Ezért úgy döntött, nem halogatja tovább amit leginkább szeretne, utazni fog a nagyvilágban. Egy évet tervezett, azalatt minden nap elkészített – ugyanabban a 32% akkutöltős trikóban – egy darab, szigorúan egy perc hosszú videót emberekről, ötletekről, tájakról és elvont fogalmakról. Ezeket természetesen feldobta a világhálóra: mára közel 3 millió facebook követője van, mini-filmjeit több mint száz millióan látták.

Azóta meg sem állt, az egyperces videókból valószínűleg mára már jó üzleti vállalkozás is lett, ez itt a 610-dik film. Nas elmondja benne, szerinte hogyan kell a 70 éve tartó izraeli-palesztin konfliktust megoldani:

„Két népnek két állam, az egyik Izrael, a másik Palesztina. Közöttük az 1967-es határ. Hogy ez működjön, Izraelnek ki kell vonulnia a megszállt területekről, a palesztinoknak olyan vezetők kellenek, akik nem uszítanak erőszakra. Az otthonaiktól megfosztott arabokat és a zsidókat kompenzálni kell. Jeruzsálem pedig legyen közös fővárosuk. Mert nem ér annyit ez a darab föld, ami egyébként alig nagyobb, mint New Jersey, hogy az olyan kölykök, mint a kisöcsém, harcoljanak érte, ahelyett hogy boldogan élnének.”

Egyszerű, ugye?

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.