Fotó: Assaf Peretz / Izraeli Régészeti Hatóság

Mozaikpadlókkal és importált márvánnyal díszített, 1500 éves kolostor maradványait tárták fel a régészek Izraelben, a Jeruzsálemtől nyugatra lévő Bét Semes városban zajló nagyszabású ásatási munkálatok során.

A régészcsapatot igencsak meglepte a maradványok különösen jó állapota és a lelet a gazdagsága – mondta Benjamin Sztorcsan, az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) irányításával zajló munkálatok vezetője.

Fotó: Assaf Peretz / Izraeli Régészeti Hatóság

A szakember hozzátette, hogy az annak idején valószínűleg szerzetesi épületegyüttesként szolgált komplexumban talált tárgyak alapján a terület fontos, feltehetőleg központi szerepet játszott a júdeai hegyek és a parti síkság közötti régióba érkező hajdani zarándokok életében.

Az ásatás helyszíne Bét Semes mellett – fotó: Assaf Peretz / Izraeli Régészeti Hatóság

„Az ásatáson hatalmas kőfalak romjaira és a kolostorépítészet számos jellegzetességére, köztük egy keresztekkel díszített márványoszlop-talapzatra és márvány ablakrácsozatra bukkantunk” – mondta Sztorcsan, hozzátéve, hogy a márványelemek a mai Törökország területéről érkeztek.

Fotó: Assaf Peretz / Izraeli Régészeti Hatóság

A helyiségek egyikében egy madarakat, leveleket és gránátalmákat ábrázoló gyönyörű mozaikpadlót is találtak a régészek. A szakember szerint a térség több régi templomot és kolostort is rejt, de ilyen kitűnő állapotban fennmaradt épülettel még nem találkoztak.

Keresztekkel díszített márványoszlop-talapzat – fotó: Assaf Peretz / Izraeli Régészeti Hatóság
A feltárt mozaikpadló – fotó: Assaf Peretz / Izraeli Régészeti Hatóság

A régészeti hatóság szerint mostanáig csupán a kolostor egy kis részét tárták fel. Az épületegyüttest a 7. században hagyhatták el lakói, nem tudni, hogy miért. A nyáron megkezdett ásatási munkálatokban eddig több mint ezer – többségükben iskolákból vagy katonai előképzéssel foglalkozó szervezetekből érkezett – tizenéves is részt vett.

Önkéntesek és diákok tisztítják a mozaikpadlót – fotó: Assaf Peretz / Izraeli Régészeti Hatóság

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI/Izraelinfo