Szigorították a szombati munkaengedélyeket

A kneszet éjjel elfogadta a szombati munkavégzést tovább korlátozó törvényt. A törvény új záradéka szerint a munkaügyi miniszternek ezentúl figyelembe kell vennie az „izraeli (zsidó) hagyományt” is szombati munkaengedélyek kiadásakor. A szigorítást az ultraortodox pártok követelték a szombati vasútkarbantartási munkálatok miatt az utóbbi hetekben kialakult válság után.

A jelenleg hatályos törvény értelmében a miniszter szombati munkavégzésre adhat engedélyt “az állam vagy más szervezet, illetve vagyonának védelmére”, illetve ha a munkaszünet “a gazdaság, a munkafolyamat vagy az alapvető közszolgáltatások ellátásában nagymértékű károkat okozna”. A tegnap este elfogadott módosítás kimondja, hogy ezentúl figyelembe kell venni a “munkavállaló érdekét, Izrael (zsidó) hagyományát és azt is, van-e lehetőség a nem a heti pihenőnapon való foglalkoztatásra”.

Izraelinfo logo

Szombati villámrendelkezések a városokban

A helyhatóságok versenyt futnak az idővel, hogy gyorsan, még az Arie Deri ultraortodox belügyminiszter kierőszakolta törvény életbe lépése előtt, a helyi érvényes szombati nyitva tartást engedélyező rendelkezéseket fogadjanak el. Rison Lecion már meg is szavazta, hogy azokon az előre kijelölt helyeken, ahol a lakosság összetétele alapján ez megengedhető, nyitva lehetnek a boltok, Givátájim is próbálkozott, de egy bíróság (adminisztratív okokból) egyelőre elhalasztotta kérésének szentesítését. Ramat Gan, Herzlia, Modiin és Holon is helyi villámtörvénykezésbe kezdett, mert a frissen elfogadott, a szombati nyitva tartást ellehetetlenítő „szupermarkettörvény” nem érinti az életbe lépése előtti helyi szabályozást, amely engedélyezte a boltok és vendéglők szombati üzemeltetését.

Izraelinfo logo

Maratoni menet a rendőrség korlátozásáról

A kneszet kedden megkezdi a rendőrség munkáját korlátozó, „ajánlási törvénynek” nevezett új jogszabály maratoni vitáját. A törvényalkotók célja, hogy a nyomozások lezárásakor a rendőrség ne hozhassa nyilvánosságra, hogy elég bizonyítékot sikerült-e gyűjtenie, és azt sem, ajánlja-e az ügyészségnek vádirat benyújtását. Közszereplők esetében a rendőrség ajánlásának közzététele csak különleges esetben, a főügyész vagy az ügyészség előzetes engdélyével lenne lehetséges. A rendőrségi anyagot kiszivárogtató hivatalos személy az új törvény szerint három évig terjedő szabadságvesztést kaphat. A jelenlegi változat szerint az új törvény nem vonatkozna a Benjámin Netanjahu ellen már lezárás előtt álló 1000-es akta „ajándékozási” – korrupciós, vagy 2000-es akta médiabefolyásolási – befolyással üzérkedési ügyére, sem David Bitán korrupciós megvesztegetési ügyére. Az ellenzék 45 órát kapott az ellenszónoklatokra, a koalíció honatyái és -anyái pedig állandó készenlétben lesznek, fél órán belül bármikor be kell érniük szavazásra a kneszetbe. Jeruzsálemi szállodákban laknak, hogy az ellenzék ne szavazhassa le váratlanul a szöveget, ha úgy látja, hogy pillanatnyilag többségbe kerültek az országgyűlés üléstermében.

Izraelinfo logo

Ingyen lehet csúszkálni a Hermonon

A Hermon-hegyi sípálya ma is díjmentesen áll a nagyközönség rendelkezésére. A pálya igazgatója elmondta, hogy kevés a hó a pálya alsó szakaszán, és két fok körüli a hőmérséklet. A sípálya szolgáltatásai, köztük a felvonó használata pénzbe kerülnek.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.