Előrenyomult a szíriai kormányhadsereg

Szír katona (Illusztráció) - fotó: Wikipedia

A szíriai kormányerők hétfőn előrenyomultak az izraeli és libanoni határok közelsége miatt stratégiailag fontos lázadó enklávéban Nyugat-Gúta térségében, mely Damaszkusztól dél-nyugatra fekszik.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező szervezet pénteken közölte, hogy a kormányerők következő lépése a Bejt Dzsin város körüli, lázadók ellenőrizte enklávé visszafoglalása, miután a kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartományban legyőzték az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezetet.

A Reuters jelentése szerint hétfőn az utóbbi hónapok leghevesebb harcai folytak, a kormányerőket iráni támogatású síita milíciák, a Hezbollah libanoni szélsőséges mozgalom katonai parancsnokai és a térségben élő drúz kisebbség fegyveresei segítették az előrenyomulásban. Az offenzívát folytató kormányerők légi- és tüzérségi támogatást élveznek – közölték felkelők.

A szíriai hadsereg hétfőn közölte: elvágták a lázadók utánpótlási vonalait, és körbezárták a Bejt Dzsinhez közeli Mugr al-Mírt. A libanoni határon fekvő Hermon-hegytől délre lévő Bejt Dzsin egyes források szerint már el is esett, a Reuters jelentése szerint ezt azonban a felkelők tagadják.

Felkelők és nyugati megfigyelők is azt állítják, hogy az előrenyomulás elsősorban Irán térnyerését szolgálja, Teherán ugyanis megpróbálja konszolidálni jelenlétét Izrael és Libanon közelében, illetve libanoni szövetségesének, a Hezbollahnak köszönhetően biztosítani akarja hozzáférését a Földközi-tengerhez.

Izrael az iráni térnyeréstől tartva az utóbbi hetekben több légicsapást is végrehajtott Szíriában az IDF gyanúja szerint iráni, vagy iráni támogatású célpontok ellen. December elején például csapást mértek a Damaszkusztól délre fekvő al-Kiszva város melletti katonai támaszpontra, amelyről széles körben úgy tartották, hogy Irán épített ki magánok ott egy bázist.

Jeruzsálem azért is lobbizik folyamatosan Washingtonnál és Moszkvánál, hogy ne engedjék Iránnak, a Hezbollahnak vagy más síita milíciáknak azt, hogy állandó támaszpontot hozzanak létre Szíriában, és tartsák őket távol a Golán-fennsíktól, amelyet Izrael Szíriától foglalt el 1967-ben.

A Reuters diplomáciai forrásai szerint a több ezer síita és drúz fegyveres néz farkasszemet szunnita szélsőséges fegyveresekkel, és a mérsékeltebbnek tartott, Törökország támogatásával bíró Szabad Szíriai Hadsereg ernyőszervezet harcosaival.

Az előrenyomuló kormánypárti haderő miatt a szélsőségesek ellenőrizte területeken már a fiatalokat is besorozzák, Bejt Dzsin imámjai pedig arra szólítanak fel, hogy minden harcképes ember ragadjon fegyvert – írta a Reuters.

A brit hírügynökség forrásai közölték: a térség megtisztítása a lázadóktól lehetővé tenné, hogy a Hezbollah egy újabb, biztonságos fegyverszállítási útvonalat nyisson Szíriába.

Izrael attól tart, hogy egy ilyen utánpótlási útvonalon iráni fegyverek is érkezhetnek Libanonba.

FORRÁSMTI