Új olék érkeznek a Ben Gurion repülőtérre - fotó: Moshe Milner / GPO

A polgári év előestéjén az izraeli Központi Statisztikai Hivatal közzétette a 2017-es évre vonatkozó népességi adatokat.

2017. december 31-én Izrael népessége megközelítőleg 8 millió 973 ezer fő. A teljes népesség 74,6% zsidó, 20,9% arab és 4,5% a nem arab keresztény illetve vallás szerint nem besorolt személyek.

A fenti számok nem tartalmazzák az Izraelben élő külföldi állampolgárságú munkavállalókat, akiknek a számát 2016 végén 170 000-re becsülték, valamint azokat, akik tartózkodási engedély nélkül vagy nem elismert határátkelőhelyeken keresztül érkeztek Izraelbe.

2017-ben Izrael lakossága 1,9% -kal, 165 ezer emberrel növekedett. A növekedés 82% a természetes növekedésnek tudható be, vagyis a születések és a halálesetek közötti aránynak.

Idén 180 ezer csecsemő született (74% zsidó, 23% arab és 3% nem arab keresztény illetve vallástalan családban) és 44 ezer ember halt meg. 8000 izraelit, akik több mint egy éve külföldön tartózkodtak, töröltek az országos népességnyilvántartásból.

Mintegy 27 ezer új bevándorló érkezett az országba az elmúlt évben (alija), továbbá 10 ezer “bevándorló állampolgár”, azaz izraeli állampolgár külföldön született, Izraelbe letelepedés szándékával érkezett gyermeke, illetve állampolgárságot szerzett egyéb személy.

Az új bevándorlók legnagyobb számban idén is Oroszországból (27%) és Ukrajnából (25%) érkeztek, továbbá Franciaországból (13%) és az Egyesült Államokból (10%). A bevándorlók többsége (75%) európai volt, csak 5 százalékuk érkezett Ázsiából és körülbelül 4 százalék Afrikából.

Jövőre Izrael népessége várhatóan eléri a 9 milliót, és az előrejelzések szerint 2056-ra akár 25 milliósra is nőhet.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.