Mitől félnek legjobban az izraeliek?

Giváti - izraeli harcoló alakulat - fotó: IDF /Flickr

Az embernek vannak olyan alapfélelmei, amelyek feltehetően a világ minden pontján azonosak. A különböző kultúrák ugyanakkor az egyes félelmek változó intenzitásával, de specifikus félelmekkel is jellemezhetőek. Ezeket elég jól tükrözi a helyi média, amely közben maga is alapvetően befolyásolhatja azt, hogy mitől és mennyire félnek vagy sem az emberek.

Az elmúlt évben 20 halálos áldozata volt az Izraelben elkövetett merényleteknek.

A közúti balesetben elhunyt áldozatok száma ugyanebben az esztendőben 362. Ebből 109 elgázolt gyalogos, köztük 63 gyerek és nyugdíjas áldozat.

Hogy mitől félnek legjobban az izraeliek? Abból a tényből, hogy az itteni médiában Izrael biztonsági fenyegetettsége sokkal nagyobb figyelmet kap a napi szinten halállal végződő közúti baleseteknél, nem következik szükségszerűen, hogy jobban aggaszt bennünket az Izrael-ellenesség mint a közlekedési balesetek, de attól ez még igaz lehet.

A Közlekedésügyi Minisztérium öt egymást követő évben sem tudta elérni az általa kitűzött célt, vagyis 300 alá szorítani ezt a borzalmas számot. A járművezetők, biciklisek, gyalogosok felelőssége mellett az államnak és a médiának is óriási felelőssége van a megelőzésben, a szabálytalanságok szankcionálásában.

Ha a (köz- illetve közösségi) médiában legalább annyi figyelmet szánnánk a közúti forgalom veszélyeire mint az egyéb biztonsági kérdésekre, már sokat javulhatna a helyzet.

Kérdés: A közösségi médiában tavaly kattintott ‘like’-jaink/megosztásaink  milyen arányban kapcsolódtak a két említett témához?

Mindannyiunknak van valamekkora hatóereje. Néha akár egy aprócska ‘like’ is életet menthet.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.