Mogherini: Jeruzsálemnek izraeli és palesztin fővárossá kell válnia

Federica Mogherini - fotó: European Parliament / Flickr
Federica Mogherini - fotó: European Parliament / Flickr

Az Európai Unió elkötelezett az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldáson alapuló rendezése mellett, ugyanis Jeruzsálem számára az egyetlen megfelelő, reális megoldás, hogy közvetlen tárgyalások eredményeképpen Izrael mellett a palesztin állam fővárosává is váljon – jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn.

A főképviselő az uniós tagállamok külügyminisztereinek brüsszeli tárgyalásai előtt kiemelte, az Európai Unió továbbra is azon dolgozik, hogy előmozdítsa a közvetlen tárgyalásokat Izrael és a palesztinok között. A miniszterek hétfőn Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is egyeztetnek.

A miniszterek dönthetnek arról, hogy következő brüsszeli tanácskozásukra meghívják az Arab Liga képviselőit, hogy megvitassák a békefolyamat előmozdításának lehetőségét.

Mogherini korábban hangsúlyozta, az Európai Unió elkötelezett a kétállami megoldáson alapuló békés rendezés, Izrael mellett egy palesztin állam létrejötte mellett, mert ez az egyetlen lehetőség, amely szavatolja a békét és a biztonságot mind a palesztinok, mind az izraeliek számára.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter kijelentette, Franciaország támogatja, hogy az Európai Unió azon kezdjen dolgozni, hogy szorosabb együttműködést biztosító megállapodást kössön a palesztinokkal.

Didier Reynders belga külügyminiszter szerint az lenne az ideális, ha az unió az Egyesült Államokkal együtt hozna létre a megbékélés irányába mutató kezdeményezést.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI