Trump nem ad pénzt a palesztinoknak, ha nem tárgyalnak Izraellel

Benjamin Netanjahu és Donald Trump Davosban - fotó: Amos Ben Gershom / GPO

Az amerikai elnök csütörtökön Benjámin Netanjahi izraeli kormányfővel folytatott megbeszélése után a svájci Davosban kijelentette: a palesztinok semmibe vették az Egyesült Államokat, amikor nem találkoztak Mike Pence alelnökkel ez utóbbi minapi közel-keleti látogatásán.

Trump Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel folytatott megbeszélése után kijelentette: a palesztinok semmibe vették az Egyesült Államokat, amikor nem találkoztak Mike Pence alelnökkel ez utóbbi minapi közel-keleti látogatásán. ”Tiszteletlenül viselkedtek a múlt héten, amikor nem fogadták a mi kiváló alelnökünket” – mondta Trump a Netanjahuval tartott találkozón.

“Százmilliókat adtunk nekik”, “és ezt a pénzt nem folyósítjuk többet, hacsak nem ülnek le és nem tárgyalnak a békéről”

– jelentette ki az amerikai elnök.

Trump, aki a 48. Világgazdasági Fórum szünetében találkozott Netanjahuval, hangsúlyozta, hogy célja a közel-keleti béke megteremtése. Egyelőre nem világos, hogy Trump milyen támogatások felfüggesztéséről beszélt – jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség. Az Egyesült Államok az 1990-es évek közepe óta több mint 5 milliárd dolláros gazdasági és biztonsági segélyt nyújtott a palesztinoknak. 2008 óta az évi segély átlagosan mintegy 400 millió dollár volt, ennek javarészét fejlesztési projektekre fordították.

Washington január közepén már bejelentette, hogy 65 millió dollárt visszatart a palesztinokat támogató ENSZ-szervezetnek, az UNRWA-nak az év elején átutalandó 125 millió dollárból. Trump szerint Jeruzsálem Izrael fővárosaként történt amerikai elismerése – amely felbőszítette a palesztinokat – a békefolyamat továbbvitele érdekében tett lépés volt. ”A legnehezebb kérdés, amelyről tárgyalniuk kellett, Jeruzsálem státusa volt. Levesszük Jeruzsálemet a napirendről. Nem kell erről többet tárgyalnunk” – jelentette ki Trump.

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (FLP) egyik magas rangú vezetője, Hanane Asraui az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy

“az elnyomóval való találkozás nem a tiszteletlenség, hanem az önbecsülés jele”.

A palesztin elnöki hivatal szóvivője, Nabíl Abu Rudeina ismét elutasított minden alkudozást az amerikai közvetítésről, ha az Egyesült Államok nem vonja vissza tavaly december 6-án tett bejelentését Jeruzsálem státuszáról. ”Az amerikai kormányzat továbbra is kizárja magát a tárgyalóasztaltól, ha nem vonja vissza azt a döntését, hogy Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának” – mondta a szóvivő.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI