Másfélezer éves medencével és bizánci villával bővült Jeruzsálem látványosságainak sora

Fotó: Assaf Peretz / Izraeli Régészeti Hivatal

Négyéves régészeti helyreállítási munkálatok után Jeruzsálemben hamarosan megnyitnak egy 1500 éves vízmedencét, amelyet ingyenesen látogathatnak majd az érdeklődők – jelentette a Walla nevű izraeli honlap szerdán.

Fotó: Assaf Peretz / Izraeli Régészeti Hivatal

Jeruzsálem déli részén, Ein Hanijában egymás mellett lesz látható a vízmedence, egy bizánci korból, a 4-6. századból származó villa, és a szomszédos teraszos földművelés maradványai egy nemzeti park látványosságaként.

Bizánci villa – fotó: Assaf Peretz / Izraeli Régészeti Hivatal

A földterület tulajdonosa az örmény pátriárka, és a város új nevezetességét vele egyetértésben, vele együttműködve hozták létre az izraeli hatóságok. Ein Hanija a Jeruzsálemet körülvevő hegyek egyik forrása, amelynek vizét különböző szertartásokra több vallás is használja.

Fotó: Assaf Peretz / Izraeli Régészeti Hivatal

A régészek szerint a forrás vidékén már az első izraeli királyság idején létrejött egy település, amely később ismét életre kelt, és leginkább a bizánci korban virágzott.

A bizánci korszak lakói által használt kerámiatárgyak, melyek Jeruzsálem közelében, Ein Hanija ásatásaiban kerültek elő – fotó: Clara Amit / Izraeli Régészeti Hivatal

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI