Ez az ország értünk, állampolgárokért van

Interjú Silló Sándorral

Interjúsorozatunkban az Izraelinfo szerzőit, szerkesztőit kérdezzük, hogy bemutassuk őket és egyedi Izrael-élményüket  és közben ízelítőt adjunk abból, hogyan is élnek errefelé a magyarok.

Grafika: Horváth H. Katalin

Hogy hívnak, hány éves vagy? Hogy szereted, ha szólítanak?

Silló Sándor vagyok, 16 év gyermekkor, 38 év színház, 30 év film és televízió, 1 év újságírás, 13 év tanítás után 2 éve élek Izraelben… mégsem vagyok 100 éves!

Hogy írnád le magad három szóban?

Érték, morál, humánum, humor (Jajj ez négy, és egyiket se tudnám kihagyni! A gyomrom így is kimaradt, de majd bepótolom.)

Mi a kedvenc könyved?

Salman Rushdie: Az éjfél gyermekei – de ez mai ötlet, holnap lehet, hogy Mikszáth Kálmán összes elbeszélése lenne. Vagy inkább Csehov: Cseresznyéskert.

Mi a kedvenc izraeli sorozatod vagy filmed?

Hát ez nagyon passz! Sporton, koncerteken kívül mást nem nézek. Izraeli zenei kedvenceim vannak. Minden etnikus zenét szeretek. A saját gyűjteményemet jobban, mint a szomszédból állandóan üvöltő mizrachit. Szóval a kedvencek: A-Wa, Victoria Hanna, Yemen Blues és a jazzből Daniel Zamir. Plusz majd’ minden csütörtökön a marokkói klubban éjszakázok a Leilot Casablanca zenekarral.

Hol élsz?

Egy kétszobás lakást bérlünk a feleségemmel Bat Yamban.

Miért itt élsz?

Kiryat Yamba alijáztam, most Bat Yamban lakunk. A lényeg a tenger! És mert Tel-Aviv egyelőre túl drága nekem – de az a végcél. Jaffóba, a Karmel-piac környékére, Neve Tzedekbe, vagy Florentinbe vágyom.

Mit szeretsz a legjobban Izraelben?

Na, ez megy pár szóban: kulturális sokszínűség, szolidaritás az emberek között, mediterrán temperamentum. Ez az ország értünk, állampolgárokért van, ezt Magyarországon soha nem éreztem. (Persze aki itt élte le az életét, annak ez fel sem tűnik. 20 év múlva kérdezd meg újra.)

Mit szeretsz a legkevésbé?

A szolidaritást és a sokszínűséget romboló antidemokratikus politikai folyamatokat.

Mi volt a legfurcsább számodra, amikor először itt jártál?

Pozitív élmény volt: “Vadidegenek” beszélgettek egymással lépten-nyomon. Szó nélkül segítettek egymásnak, bármerre jártunk. Nekünk is. Tőlem ez sosem állt távol, de végre egy ország, ahol ez nem különcködés.

A kedvenc helyed Izraelben?

Dél Tel-Aviv

Hol, mit eszel a legszívesebben Izraelben?

Az összes itteni konyhát imádom (legjobban a jemenit), de ettől még a mi bat-yami túróscsuszánk maradt a kedvencem.

Grafika: Horváth H. Katalin

Mi hiányzik a legjobban Magyarországról?

A barátaim, az éjszakába nyúló beszélgetések, zenélések. Jazz, sajtok (ez pillanatnyilag brutál közgazdaságtani kérdés, drágák, a jók), borok, kolbászok, szalámik, ilyesmik (ígértem hogy visszatérek a gyomorra). A kézilabda, nézőként. Komoly bajnokság, világversenyek.

Mi a legjobb/legizgalmasabb magyar dolog Izraelben?

Sok idős magyar barátom lett itt hirtelen. Nagyon szeretek velük beszélgetni.

Ha bárkivel interjút készíthetnél, ki lenne az és miről kérdeznéd?

André Hajdútól nagyon sokat tanultam. Az európai és az izraeli zene tradicióiról beszélgetnék vele. Nagyon szűkszavú volt. Sajnos egy éve elment. Szívesen leülnék vele újra.

Milyen műfajban írnál és miről, ha tiéd lenne az egyetlen mű, ami megjelenik Izrael 70. függetlenségi napjára?

Én mindig magamról írok, de ebbe beleszűrődik a hely ahol élek. Ez most két éve Izrael. Ez a 70. születésnapra kevés. De ha a jótündér elém állna, hogy mit szeretnék, ezt kérném: egy dokumentumfilm sorozatot szeretnék csinálni az izraeli zene gyökereiről, Marokkótól, Andalúziától Galíciáig, a Balkántól Jemenig, és persze minden szál idevezetne…

A többi interjúhoz >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.