Izraeli bíróság: a nemek szerinti szegregáció egy állami tanfolyamon diszkrimináció, az ilyen jellegű pályázati kiírás semmis

Idegenvezetők csoportja Ciszjordániában, 2012 - fotó: Merkaz Katif

A jeruzsálemi megyei bíróság döntése alapján az idegenforgalmi minisztérium pályázati kiírása haredi túravezetők részére, amelyben a tanfolyamokat férfiaknak és nőknek különválasztva tartanák meg, indokolatlanul diszkriminatív, ezért a pályázati kiírás megsemmisítését rendelte el.

A bíróság nyomására a minisztérium végül beleegyezett a pályázati kiírás visszavonásába, amelyben a haredi idegenvezetők számára tartandó képzésben férfiak és nők külön, szegregált csoportokban vettek volna részt. Az ügyet tárgyaló bíró döntésében kiemelte, hogy „az elkülönülés a priori megkülönböztetésnek számít” és azt is hozzátette, hogy nem csak a nemek szerinti szétválasztás, de egyben az a tény is, hogy külön haredi csoportokat indítanak – felveti a diszkrimináció gyanúját, és véleménye szerint nem bizonyítható az ilyen jellegű szétválasztás szükségessége.

A döntés fontossága abban is áll, hogy befolyásolhatja további, a nemi alapú megkülönböztetés szükségességének és megengedhetőségének kérdésében jelenleg folyó bírósági ügyek kimenetelét. Ilyen ügyek vannak folyamatban jelenleg a felsőoktatási intézmények és a hadsereg keretein belül tartott képzéseken, tanfolyamokon, a harediek által követelt szegregált képzés ügyében.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.