Az EL-AL nemzetközi segítséget kér a szaúdi légtér használatához

Fotó: El-Al / Flickr

Gonen Usishkin, az izraeli légitársaság elnök vezérigazgatója múlt héten a Nemzetközi Légügyi Hatóságokhoz (IATA) fordult, hogy tegyen lépéseket annak érdekében, hogy az EL-AL a jövőben használhassa a szaúd-arábiai légteret.

A cég minél hamarabb ringbe akar szállni az Indiába és Indiából érkező utasokért, ugyanis indiai versenytársa az Air India múlt hónapban meghirdette, március 6.-tól hetente háromszor közvetlen járatot indít New Delphi és Tel-Aviv között.

Mint ismert, Szaúd-Arábia hivatalosan sohasem ismerte el Izraelt, de az iráni befolyás elleni harc részeként a két ország között enyhült a feszültség, vannak szaúdi részről hivatalosan el nem ismert közös erőfeszítések, és ha most sikerülne feloldani a 70 éve életben lévő repülési tilalmat, az igazán nagy diplomácia fegyvertény lenne.

Arról nincs hivatalos információ, hogy az Air India használja-e a szaúdi légteret, de az EL-AL csak akkor tudna versenyképes áron szolgáltatni, ha a rövidebb, Szaúd-Arábián átvezető légifolyosón keresztül érné el Indiát.

Az El-Al elnök vezérigazgatója most az IATA vezetőjéhez, Alexandre de Juniachoz fordult, mondván, tisztában van vele, hogy izraeli légitársaságok közvetlenül sohasem kapnának ilyen engedélyt, és arra kérte Juniacot lépjen fel a verseny tisztaságának megőrzéséért.

“Kérem az IATA beavatkozását, amely 120 ország 280 légitársaságának közös érdekeit képviseli, hogy tegyen azért, a Szaúd-Arábia Királyságon keresztül haladó légifolyósót minden fuvarozó egyenlő módon használhassa és lépjen fel a megkülönböztetés ellen.” – írta Gonen Usishkin a Reutersnek is eljuttatott levelében. Válasz egyelőre nem érkezett.

A vezérigazgató Benjamin Netanjahu miniszterelnök segítségét is kérte az ügyben.

Az EL-AL jelenleg heti négy járatot indít Mumbaiba, de mivel a szaúdi légteret kikerülve jutnak el Indiába, az utazási idő hét óra. Amennyiben sikerülne engedélyt kapni a szaúdi légtér használatára, akkor a repülési idő öt órára csökkenne és olcsóbbá válhatna az utazás.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.