Dimónában Disneyland lesz?

Amerikai befektetők egyre komolyabban tárgyalnak róla, hogy Dimónában újabb Disneylandet hozzanak létre, amit nagyban támogatnak a helyi hatóságok, a város vezetése is.

Dimóna eddig unalmas, világvégi és elmaradott “fejlesztési” városka volt a Negev-sivatagban, ahová az ötvenes években főként keleti bevándorlókat telepítettek. Némi színt a városka határában felállított, sokáig “textilgyárnak” becézett nukleáris létesítmény hozott, de szinte ez volt évtizedekig az egyetlen munkalehetőség az ott élők számára.

Az utóbbi évtizedben azonban látványos fejlődésnek indultak: ipari zónát hoztak létre, ahová főként naperőművek és high tech cégközpontok költöztek, kihasználva az olcsóbb infrastruktúrát és munkaerőt.

De minden megváltozhat, ha odacsábítják Mickey Mouse-t is, ha megvalósítják a nagyszabású terveket, és végre lesz Izraelben is Disneyland. Vagy az ország szerényebb méreteinek ismeretében legalábbis annak egy kicsinyített mása…

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.