Műholdfelvételek kiterjedt építkezést mutatnak a dimonai atomreaktorban

Az AP hírügynökség ma reggel közzétett fényképein futballpálya méretű földmunkálatok láthatók. A jelentés az építkezést az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb fejlesztési projektjeként írja le a reaktorban – írja a Haaretz.

Az AP hírügynökség ma reggel (csütörtökön) közzétett műholdas felvételei azt mutatják, hogy Izrael új és kiterjedt komplexumot épít a dimonai atomreaktornál. Az AP jelentése szerint ez az egyik legnagyobb építkezés, amelyet a reaktorban dokumentáltak az elmúlt évtizedekben.

A jelentés szerint a reaktortól néhány méterre zajló munkálatok nagysága hasonló egy futballstadion méretéhez, és az építkezések több emeletnyi mélységig zajlanak. Az AP szerint nem világos, mire szolgál az új objektum, és Izrael nem válaszolt az ezzel kapcsolatos kérdésekre.

A komplexum a reaktortól délnyugatra helyezkedik el, állítólag 150 méter hosszú és 60 méter széles, és a területen 330 méter hosszú csatorna húzódik. A munkálatok közelében látható a helyszínen kiásott és felhalmozott talaj is. A reaktortól két kilométerre nyugatra állítólag két földbe vájt betonkomplexum van, bennük ládákkal. Az AP szerint hasonló betonlétesítményeket gyakran használnak nukleáris hulladék ltárolására.

Szakértők azt feltételezik, hogy az építkezés a reaktorból származó nukleáris sugárzás okozta károkkal kapcsolatos aggodalmakhoz köthető. A reaktor 1963 óta aktív, miközben a hasonló reaktorokat már 40 év után leállították. 2016 áprilisában a Haaretz arról számolt be, hogy a reaktor magjának hanghullámok segítségével végzett újszerű vizsgálata 1537 hibát tárt fel.

Az atomreaktor magja fémből készült és betonnal van bevonva. Ezen belül helyezték el a nukleáris üzemanyag rudakat, és történik a hasadás. A mag nagyon magas hő és óriási sugárzás éri, ami az évek során erodálja azt. Emiatt a hasonló reaktorokat maximum 40 éves működésre tervezték, attól tartva, hogy nem képesek tovább bírni a terhelést. A reaktor elavulása és a benne található hiányosságok ellenére 2017 szeptemberében a kormány kijelentette, hogy nem kívánja belátható időn belül leállítani a működését.

Az AP-jelentésben idézett egyik szakértő szerint a reaktor biztonságával kapcsolatos aggodalom miatt veszik fontolóra a reaktor a szétszerelését vagy megújítását. Prof. Avner Cohen a kaliforniai Middlesee Nemzetközi Tanulmányok Intézetéből azt mondta: “Úgy vélem, hogy az izraeli kormány meg kívánja őrizni meglévő nukleáris képességeit. Ha a dimonai létesítmény leszereléséhez közeledik (én ezt feltételezem), Izrael nyilván biztosítja a reaktorban létfontosságú műveleteket végző létesítmények teljes cseréjét.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.