A koalíció megőrzése érdekében: milliárdos segély a vállalkozóknak, és 4000 új telepeslakás Ciszjordániában

A segély a koalícióból való kilépéssel fenyegetőző Kara miniszterhelyettes megpuhítását célozza. Ezzel egyidőben zajlik Orbach kneszet-képviselő kérésére mintegy 4000 lakóegység építésének elősegítése a vitatott területeken. A költségvetés átcsoportosításához a Kneszet jóváhagyása szükséges.

A kormány várhatóan jövő vasárnap hagyja jóvá egy mintegy egymilliárd sékel külön-költségvetés létrehozását azoknak az egyéni vállalkozóknak nyújtott segélyként, akiknek vállalkozásait az elmúlt hónapokban az Omikron-hullám sújtotta. Ezzel a Miniszterelnöki Hivatal miniszterhelyettesét, Abir Karát (Jamina – Jobbra) kívánják megnyugtatni, aki akkoriban azzal fenyegetőzött, hogy frakciótagja, Idit Szilman távozása nyomán, ő is kilép a koalícióból. A külön-költségvetéshez a kormány általi jóváhagyást követően a jogalkotási miniszteri bizottság, majd a kneszet bizottság és a kneszet plénuma jóváhagyása is szükséges.

A Karának járó “fizetéshez” hozzájön frakciótagja, a szintén Jamina párti ingadozó, Nir Orbach “fizetése”, a ciszjordániai telepesek Legfelsőbb Tervtanácsa jövő heti ülése formájában, amely várhatóan jóváhagyja mintegy 4000 lakóegység megépítését a vitatott területeken – a palesztinoknak szóló lakásépítési engedély mellett.

Szilman egy hónappal ezelőtti, koalícióból való meglepetésszerű kilépését követően Naftali Bennett miniszterelnöknek azonnal kezelnie kellett a zsugorodó frakció két másik parlamenti képviselőjének a “hasfájását”. Orbachra folyamatosan óriási jobboldali nyomás nehezedik, Kara pedig kemény kritikákat kapott az egyéni vállalkozók szervezeteiben lévő társaitól – akiknek a nevében indult a Jamina pártlistáján – amiatt, hogy nem biztosítja a koronajárvány Omikron hulláma alatt elveszített munkanapok kártérítését.

A két bizonytalan/fenyegetőző képviselő teljes mértékben kihasználta Bennett szorult helyzetét. Szilman kilépésekor ígéreteket csaltak ki tőle, mindegyik a maga területén: Orbach kötelezettséget kapott, hogy a Legfelsőbb Tervtanács – a Biden-kormány tiltakozása ellenére – még a parlamenti szünet vége előtt összeül közel 4000 új telepeslakás építésének engedélyezésére, hogy kritikusainak ezt a sikerként tudja felmutatni – ami megkönnyíti számára a koalíciós partnerség folytatását. Beni Ganz (Kék-Fehér) védelmi miniszter, aki hosszú hónapokig késleltette a tanács összehívását, beleegyezett, hogy ez a kormány fennmaradásához való hozzájárulása legyen. Ajelet Saked belügyminiszter, aki az Orbach–Kara tengely része, szintén nagy nyomást gyakorolt ​​Bennettre.

Karát, aki olyan hangokat hallatott, hogy ő is közel van a kilépéshez, azonnal tárgyalóasztalhoz ültették a miniszterelnöki hivatal főigazgatójával és Avigdor Liberman pénzügyminiszterrel. Utóbbival kézfogással megállapodtak, hogy a kormánynak egy hónapon belül jóvá kell hagynia az önálló vállalkozók támogatását. A Jamina és a koalíció többi frakciója pénteken úgy becsülte, hogy ezek az intézkedések csökkentik a Jamina frakcióban lévő feszültséget, és megakadályozzák vagy késleltetik a szakadást. A fő probléma továbbra is a Raam párt koalíciós tagsága maradt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSYnet, Haaretz