Izrael jóváhagyta az építési eljárások lerövidítését Ciszjordániában; a kormány több ezer építési engedélyt készül jóváhagyni

Az izraeli nacionalista-vallásos kormány vasárnap jóváhagyott egy olyan határozatot, amely lerövidíti az építési engedélyek megszerzésének folyamatát a ciszjordániai zsidó telepeken, és az egyes szakaszok jóváhagyásának jogát Bezalel Szmotrics (másod) védelmi miniszterre ruházza. Ez egy 27 éve érvényben lévő mechanizmus megváltoztatása. A Legfelsőbb Tervezési Tanács a jövő héten tárgyalja a megszállt területeken több ezer lakás építésének elősegítését. A Palesztin Hatóság válaszul bejelentette, hogy bojkottálja az Izraellel közös gazdasági vegyes bizottság ülését, amely utoljára több mint egy évtizede ülésezett, és amelyet holnap kellett volna megtartani.

Eddig a településeken az építési engedélyezés minden szakaszához politikai szintű jóváhagyás kellett. A kormány mostani döntése csökkenti a politikai szint bevonását, így a tervezés öt szakaszához ahelyett, hogy (Szmotrics) miniszter jóváhagyására lenne szükség, csak kettőt kérnek tőle. Mostantól a Legfelsőbb Tervtanács politikai szintű jóváhagyás nélkül is tárgyalhatja a vázlatos terveket, de csak az engedélyezési szakaszban és a pályázat közzétételekor.

A mai napig fennálló mechanizmus lehetővé tette, hogy a politikai vezetés bármelyik szakaszban leállítsa az építkezéseket a zsidó telepeken, és az évek során a honvédelmi miniszter és a miniszterelnök többször közbelépett, hogy a politikai igényeknek és a nemzetközi közösséggel való kapcsolattartásnak megfelelően késleltesse az építkezést.

A kormány mostani döntése eltávolítja e fékek egy részét, felgyorsítja az építkezéseket, és a védelmi miniszter helyett Bezalel Szmotricsra, a Honvédelmi Minisztérium másod miniszterére ruházza át a tervezés jóváhagyását. A folyamat lerövidítését a koalíciós megállapodások részeként ígérték Szmotricsnak, aki maga is telepes és a Vallásos Cionista Párt elnöke. Emellett a változtatás megszünteti annak szükségességét, hogy az egyes útépítési megoldásokat kormányzati vitára és döntésre vigyék.

A kormány vasárnap több ezer építési engedély jóváhagyását terjesztette elő a megszállt Ciszjordániában, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok nyomást gyakorolt ​​a telepbővítés leállítására, amelyet Washington a palesztinokkal való béke akadályának tekint.

A tervek között szerepel 4560 új ciszjordániai lakóegység jóváhagyása az izraeli Legfelsőbb Tervezési Tanács jövő héten összeülő napirendjén, bár csak 1332 vár végleges jóváhagyásra, a többi pedig még előzetes engedélyezés alatt áll.

“Tovább fejlesztjük a zsidó telepeket és erősítjük az izraeli uralmat a területeken” – mondta Bezalel Szmotrics pénzügyminiszter, aki egyúttal olyan tárcával is rendelkezik a védelmi minisztériumon belül, amely vezető szerepet biztosít számára a ciszjordániai igazgatásban.

A legtöbb ország illegálisnak tartja az 1967-es hatnapos háborúban Izrael által elfoglalt területeken épített telepeket. Jelenlétük az egyik alapvető kérdés az izraeli-palesztin konfliktusban.

A palesztinok független állam létrehozására törekednek Ciszjordániában és a Gázai övezetben Kelet-Jeruzsálem fővárosával. Az Egyesült Államok által közvetített béketárgyalásokat 2014 óta befagyasztották.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma közölte, hogy “komolyan nyugtalanítja” a lépés, és felszólította Izraelt, hogy térjen vissza a deeszkalációt célzó párbeszédhez.

Matthew Miller, a minisztérium szóvivője közleményében nyilatkozta: „Ahogyan az régóta fennálló politikája, az Egyesült Államok ellenzi az olyan egyoldalú fellépéseket, amelyek megnehezítik a kétállami megoldás megvalósítását, és akadályozzák a békét”.

Januári hivatalba lépése óta Benjamin Netanjahu miniszterelnök koalíciója több mint 7000 új lakóegység felépítését hagyta jóvá Ciszjordániában. A kormány törvényt is módosított, hogy lehetővé tegye a telepesek számára a visszatérést négy olyan településre, amelyeket korábban kiürítettek.

A Ciszjordánia egyes részein korlátozott hatalmat gyakorló Palesztin Hatóság a kormány lépéseire reagálva bejelentette, hogy bojkottálja az Izraellel közös gazdasági konferenciát. 

A konferencia összehívását az elmúlt évben az amerikai adminisztráció ösztönözte, a megrendezéséről szóló tárgyalások még az előző kormány idején kezdődtek, Jair Lapid akkori miniszterelnök jóváhagyásával. Netanjahu hivatalba lépése után jóváhagyta a tárgyalások folytatását a kérdésben, de most úgy tűnik, hogy a palesztin tiltakozás miatt elmarad a találkozó. A PFSZ Végrehajtó Bizottságának főtitkára, Huszein al-Sejk kijelentette, hogy a palesztin vezetés fontolóra veszi további lépések megtételét az Izraellel fenntartott kapcsolatok tekintetében.

A jordán külügyminisztérium elítélő nyilatkozatot adott ki a kormány döntését követően, és azt állította, hogy ez “a nemzetközi jog és a nemzetközi közösség határozatainak kirívó megsértése”, és azonnali cselekvésre szólított fel az “egyoldalú izraeli intézkedések” leállítására”.

A Gázai övezetet 2007 óta uraló Hamasz palesztin terrorszervezet elítélte a lépést: „ez nem ad legitimitást (Izraelnek) földünk felett. Népünk minden eszközzel ellen fog állni” – közölte.

A zsidó telepescsoportok üdvözölték a bejelentést.

A Gush Etzion Regionális Tanács vezetője és a Yesha Tanács elnöke, Shlomo Neeman üdvözölte a várható kormánydöntést, és kijelentette, hogy “a nép az építkezések folytatása mellett döntött Júdeában, Szamáriában és a Jordán völgyében, ezért folytatni kell azokat. Miután az előző kormányban több ezer lakás építését fagyasztották be, szükségessé vált az elmúlt évtizedben megszokott munkarend visszaállítása.”

A „Shalom Now” szervezet ezzel szemben kijelentette, hogy „az ország történetének legszélsőségesebb és legveszélyesebb kormánya olajat ad a piromániások kezébe, és a politikai és biztonsági érdekeket azokra bízza, akik ki akartak irtani egy palesztin falut és egy veszélyes messiási kisebbséget képviselnek. Gilad Karib (Munkapárt) azt mondta, hogy “miközben a figyelem a veszélyes politikai rendszerváltásra összpontosul, a Netanjahu-kormány egy újabb forradalmat vezet, amely nem kevésbé veszélyes Izrael jövője szempontjából – az annektálási forradalmat, és így egy kétnemzetiségű állam felé rohanunk”.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, Reuters, MTI