Több mint háromezer új telepeslakást engedélyeztek Izraelben

Maale Adumim egyik északi negyede – Fotó: HJ Engineer

Az építkezéseket engedélyező tervbizottság elfogadta szerdán 3076 új telepeslakás felépítését Ciszjordániában.

Maale Adumim telepesvárosban 2052 új otthon épül, a többit pedig a közeli Kedarban és Efratban, a Gus Ecion nevű telepes-körzetben építik meg.

Becalel Szmotrics pénzügyminiszter, a jobboldali, a telepeseket támogató Vallásos Cionisták párt elnöke február végén egy ciszjordániai merénylet után jelentette be, hogy Izrael több mint háromezer telepes lakás felépítésének terveivel válaszol a terrortámadásra.   

A Szmotrics felügyelete alatt működő tervtanács június óta nem ülésezett a gázai háború miatt. Szmotrics szerint az elmúlt évben összesen 18 515 új lakás építését hagytak jóvá az 1967-ben Jordániától elfoglalt Ciszjordániában.

Ez a terület lenne együtt a Gázai övezettel a kétállami megoldás szerint a leendő palesztin állam alapja. A nemzetközi közösség nem ismeri el a ciszjordániai telepépítések jogszerűségét, mert Ciszjordániát megszállt területnek tekintik, ahova a nemzetközi jog szerint tilos civil lakosságot telepíteni.

Az EU elítélte az újabb izraeli telepek építésének engedélyezését

(MTI) Az Európai Unió elítéli, hogy az izraeli hatóságok a héten jóváhagyták a lakóegységek építésének vagy bővítésének tervét, “tovább növelve ezzel az illegális telepek számát a megszállt Ciszjordániában” – közölte az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) csütörtökön.

Az uniós külügyi szolgálat szóvivője útján csütörtökön közzétett közleményében hangsúlyozta: az Európai Unió sürgeti Izraelt, hogy vonja vissza ezeket a döntéseket. A telepek a nemzetközi jog értelmében jogellenesek, és akadályozzák a békét, mivel veszélyeztetik a kétállami megoldást, vagyis hogy Izrael mellett megalakuljon egy palesztin állam – emelték ki.

A települések bővítése továbbá teljesen összeegyeztethetetlen a feszültségek csökkentésére irányuló erőfeszítésekkel, ami – mint kiemelték – még fontosabb a közelgő vallási ünnepek, a ramadán, a peszah és a húsvét előtt.

Az Európai Unió álláspontja változatlan: nem ismer el semmilyen változást az 1967 előtti határokhoz képest, beleértve Jeruzsálemet is, kivéve azokat, amelyekről a felek korábban megállapodtak – tették hozzá.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.