Mégis az előrehozott választásokra gyúr Netanjahu?

Szavazófülke - fotó: Wikipedia

Az izraeli tévéhíradók kommentárjai szerint Benjámin Netanjahu miniszterelnök egyértelműen a júniusra előrehozott választásokra játszik, hogy frissen megválasztott kormányfőként, ereje teljében birkózzon meg a rá váró korrupciós ügyekkel. Noha hétfői beszédében a kneszetben arra szólította fel koalíciós partnereit, hogy vessenek véget a válságnak, a hírmagyarázók egyetértenek abban, hogy ez csak porhintés volt, hogy később erre hivatkozzon, amikor azzal vádolják, hogy személyes okokból oszlatta fel kormányát, és sodorta több milliárd sékelbe kerülő választásokba idő előtt az országot.

A júniusi választásokat ellenzi a koalícióból Naftali Bennet HaBájt HaJehudi pártja, Mose Kahlón Kulánuja és a Sasz, viszont támogatja az ellenzékből a közvéleménykutatásokban jól álló Lapid párt, a Jes Atíd és a Merec. Kérdés, sikerül-e ellenzéki támogatással megszereznie a 61 fős többséget a kneszet feloszlatásához: ezen dolgozik kedden személyesen és küldötteivel.

A választásokkal persze rizikót is vállal: bármikor előkerülhetnek újabb kompromittáló hang- és videófelvételek korrupciós ügyeiben, az eddig vádalkut kötött tanúk vallomásaiból is zaftos részletek kerülhetnek nyilvánosságra, bár ezeket egy-egy újabb média, baloldal  és baloldali média, valamint baloldali médiabérenc rendőrség és bíróság, valamint jogrend -ellenes “leleplező kirohanással” még a javára is fordíthatja.

De a legnagyobb kő legördült szívéről: a tengeralattjáró ügyben érintett Dávid Simron megüzente a médiával (elvileg nem érintkezhetnek egymással, éppen az ilyen információátadás elkerülésére), hogy nem köt vádalkut semmilyen körülmények között.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.