Nagy a boldogság Izraelben

Fotó: The Israel Project / Flickr

A boldogság világnapjához (március 20.) közeledve az ENSZ idén is nyilvánosságra hozta a “Boldogság jelentést”, vagyis egy 156 országot rangsoroló listát a lakosok boldogságérzete alapján. A boldogságindex megállapításainál figyelembe vették többek között a GDP-t, a várható élettartamot, a társadalmi szolidaritást, a szabadságérzetet, a korrupció és a társadalom bizalmi szintjét, valamint azt is mérték, mennyire gondolják nagylelkűnek magukat az emberek.

Izrael éppen csak, hogy leszorult a dobogóról – az első tízként kiemelt országok listájáról – és a nagyon előkelő 11. helyet kapta, azt viszont immár ötödik éve. A szomszédok sajnos kevésbé boldogak: a Palesztin Területek a 104. helyen, Libanon 88., Jordánia 90., Szíria pedig a 150. helyen szerepelnek.

A tavalyi listavezetőt, Norvégiát ezúttal Finnország szorította ki az első helyről, a finnek tavaly “csak” az ötödikek voltak. Finnország és Norvégia után Dánia és Izland következik, Magyarországon kicsit javult a hangulat, de szomszédjai mögött lemaradva – csak a 69. helyen áll. A legboldogtalanabb ország Burundi.

Az ENSZ-tanulmány idén először azt is vizsgálta, hogyan érzik magukat a menekültek az egyes országokban. Ezen a listán is Finnország vezet a többi skandináv állammal és Svájccal együtt.

A jelentés Izraellel kapcsolatban többek között megjegyzi, hogy a volt Szovjetunióból Izraelbe bevándorolt zsidók sokkal jobban és vidámabban élnek, mint azelőtt szülőhazájukban. Azonban Izrael nem kapott jó helyezést a menekültek elfogadása és az irántuk mutatott tolerancia szintjének mérésekor. Izrael a 12. helyet foglalja azon a listán, amely az országon kívül születettek boldogságát mérte.

A közeljövőben 70-dik születésnapját ünneplő ország elsősorban a magas színvonalon értékelt egészségügyi rendszerének és a lakosok magas és egyre növekvő várható élettartamának is köszönhette a jó helyezést.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.