Nyolc hónapot kaphat az izraeli katonákat pofozó palesztin lány

350
Ahed Tamimi - fotó: Haim Schwarczenberg / Wikipedia
Ahed Tamimi - fotó: Haim Schwarczenberg / Wikipedia

Várhatóan nyolchavi elzárásra ítélik vádalku keretében azt a 17 éves palesztin lányt, aki egy ciszjordániai településen többször is megütött, megrúgott és megpofozott két izraeli katonát – közölte szerdán a lány ügyvédje. Gabi Laski elmondta, hogy a vádalku keretében, amelyet még az ügyben ítélkező katonai bíróság elnökének is jóvá kell hagynia, az őrizetben lévő Ahed Tamími már a nyáron hazatérhet.

Tamímit tavaly decemberben vették őrizetbe, miután az izraeli katonák felpofozásának esetét megörökítő videofelvétel futótűzként terjedt el a közösségi médiában. A kamaszlány ellen 12 pontban – egyebek mellett testi sértés és erőszak szítása vádjával emeltek vádat, amely többévi börtönnel is büntethető. A tárgyalása februárban kezdődött el. Izraeli hírportálok arról számoltak be, hogy Tamími a történtek idején 16 éves volt, a vádalku keretében elismeri bűnösségét, ennek fejében csökkentik az ellene felhozott vádpontokat, így várhatóan nyolc hónapi börtönre ítélik. A róla készült felvétel egyébként részben azért terjedt el villámgyorsan az interneten, mert a lány hosszú, göndör, vörösesszőke hajával, zöldeskék szemével és világos bőrével egyáltalán nem illik abba a képbe, ahogyan a legtöbb ember a palesztinokat elképzeli.

A lány „rutinos” tüntető. A több száz fős Tamími család heti rendszerességgel tart tüntetéseket a Rámalláh közelében található Nabi-Szálehben azóta, hogy az izraeli hadsereg 2009-ben korlátozta a palesztinok hozzáférését a környező földekhez. A decemberi incidens során Ahed Tamími anyját, majd egyik unokatestvérét is őrizetbe vették az izraeli hatóságok. Laski elmondta, hogy a lány anyja, Nariman esetében hasonló vádalkuról kell a bírónak döntenie, a nőt erőszak szításával vádolják.

A B’tselem izraeli civil szervezet szerint több mint 300 palesztin kiskorút tartanak fogva izraeli börtönökben.

FORRÁSMTI