„Önkéntes” alapon ültetnék hátra a nőket Jeruzsálemben

Fotó: zeevveez / Wikipedia

A peszach és a nyár közeledtével „új” kezdeményezés indult a főváros haredi közösségéből. A zsinagógák közelében és a vallásos lakónegyedekben szórólapokon és falragaszokon arra biztatják a férfiakat, hogy „kérjék” meg a családban élő nőket: a jeruzsálemi villamos (könnyű vasút) használatakor az erkölcsösség nevében önként szálljanak a hátsó kocsikba, és hagyják meg az első kocsikat a férfiaknak – számolt be a Jediot Ahronot internetes portálja.

Történt már hasonló kezdeményezés 2011-ben, a villamos forgalom kezdetekor, a város haredi képviselői szerették volna bevezettetni a néhány buszjáraton már alkalmazott eljárást, miszerint a nők csak hátul ülhetnek, de akkor a Legfelső Bíróság tilalmára végül nem került sor a szegregációra. Most hat és fél évvel később a haredi közösség „önkéntes alapú” elkülönülésre szólítja fel a tagjait.

Ismerjük ezeket a régi trükköket, nem most jöttünk a falvédőről – háborodtak fel a Jeruzsálemiek nevű civil szervezet és párt képviselői. – Először „önkéntes” alapon kezdődik, később köpködéssel és verbális erőszakkal kényszerítik az ultra ortodox férfiak a kocsik végébe a nőket, ahogyan történt ez néhány buszjáraton is. Ez nem ismétlődhet meg a villamosközlekedésben! – állítják a fővárosi képviselőtestület harcias amazonjai.

A párt elnöke, Fleur Hassan-Nahum hozzátette: – A férfiak nem állatok, semmi nem indokolja, hogy ne lehessenek ugyanabban a kocsiban egy nővel. Fel kellene már hagyni azzal, hogy a nőket tárgyként kezelik. Ha valaki nem tud magán uralkodni, az az ő baja, nem a társadalomé. Ha nem bír magával, járjon inkább gyalog.

Az Izraeli női lobby képviselői is osztották a Jeruzsálemiek párt felháborodását és figyelmezettek, legutóbb, amikor hasonló „önkéntes” szegregációra történő felszólítást kezdeményeztek az Asdod-Jeruzsálem buszvonalon, az végül az „ajánlást” be nem tartó Tanya Rosenblit életveszélyes fenyegetésével zárult. A lobbisták ismételten felhívták a figyelmet a Legfelső Bíróság 2011-es döntésére, miszerint sem a közlekedési vállalatok, sem bármely vallási közösség vagy magánszemély nem ajánlhatja/kérheti/kötelezheti a nőket arra, hogy női mivoltuk miatt egy tömegközlekedési eszközön bizonyos helyre üljenek, és nem szólhatnak bele abba sem, hogy mit viseljenek. Aki ezzel ellentétesen viselkedik az bűncselekményt követ el.

Újságíró

Ha tetszett az írás, támogass bennünket, hogy többet és jobbat készíthessünk!