Tényleg leteszi a fegyvert a hamász?

Iszmail Hanije medált oszt - fotó: wikipedia

Iszmail Hanije, a Gázai övezet iszlamista terrorszervezetének politikai vezetője április elseje reggelén tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy új terv fogalmazódott meg benne: ezentúl a fegyverkezés helyett új, különleges mezőgazdasági fejlesztések irányába tereli szervezetének jelenlegi, elsősorban Iránból származó pénzforrásait.

Beszámolt róla, hogy előző nap egy kissé szokatlan élményben volt része, ugyanis vélhetőleg a Moszád egy házilag megsodort, furcsa ízű és szagú cigarettát csempészett Marlborós dobozába, amelyet elszívott, és hatására megvilágosodott.

A Hamász vezetője reggeli sajtótájékoztatóján az övezetből 2005-ben kiköltöztetett egykori telepesek üvegházainak felújítását ígérte. Ezekben a Marwuana nevű indiai növényt termelik majd az alagutak ásásáról átrendelt munkások felhasználásával elsősorban exportra, de az enklávé menekülttáborának lakói is hozzájuthatnak, mégpedig kedvezményes áron az Európában Hollandia kivételével törvénytelennek tekintett növényi nyersanyaghoz. A Marwuanából cigarettákat, valamint gyantájának kipréselésével ún. Haswiest fognak gyártani.

Hanije mesés profitra számít az új termékek Egyiptom érintésével Európába, valamint a már elkészült alagutak segítségével Izraelbe csempészéséből. Azt is elmondta, hogy a hamarosan a Hamász titkos svájci bankszámláira érkező hatalmas összegeknek már megvan a helye: a térség fejlesztését kívánják fianszírozni belőle.

Az infrastruktúra javítására új alagutakat ásnak, melyekben a föld alatt vasúti szerelvényeket fognak működtetni. Az iskolákban a Korán oktatása helyett bevezetik a matematika, a természettudományok, az angol nyelv, valamint a filozófia, a történelem és más társadalomtudományok magas szintű tanítását, s ehhez nyugat-európai, izraeli, valamint amerikai egyetemekről hívnak előadókat.

A várhatóan dollármilliárdokra rúgó összeg jelentős részét emellett a helyi ivóvíz- és áramellátás rendbe tételére, valamint iparfejlesztő beruházásokra szánják. A szervezet katonai szárnyának fegyvereseit elsősorban informatikai szakemberekké szeretnék átképezni, s ezzel kapcsolatban, a high tech ipar kialakításához izraeli szakértőket kértek Jeruzsálemtől. Benjámin Netanjahu kormányfő és Avigdor Liberman védelmi miniszter már fel is ajánlották a díjmentes tanácsadást.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.