A szaúdi herceg - fotó: kremlin.ru
A szaúdi herceg - fotó: kremlin.ru

Mohamed bin Szalman herceg, aki idős édesapja helyett kormányozza Szaúd-Arábiát, elsőként ismerte el az ország vezetői közül Izrael jogát a létezésre. 2002 óta ugyan Szaúd-Arábia támogatta egy palesztin állam létrehozását Izrael mellett, és ezzel tulajdonképp elismerte a zsidó állam létét, de nem mondta ki ezt.

Most a 32 éves trónörökös, aki meg akarja reformálni Szaúd-Arábiát, magára vállalta ezt a nem könnyű feladatot. Szaúd-Arábia ugyanis Mekka és Medina őrzője, a zarándoklatok helyszíne. Ezért különösen nehéz számukra Izrael elismerése – elsősorban Jeruzsálem miatt. A zsidók szent városa ugyanis a muszlimok harmadik számú szent helye Mekka és Medina után.

„Úgy gondolom, hogy minden embernek joga van békében élnie nemzetében” – mondta. „Hiszek abban, hogy a palesztinoknak és az izraelieknek is joguk van arra, hogy saját országuk legyen. Békemegállapodásra van szükség, hogy mindenki számára biztosítsuk a stabilitást és azt, hogy normális kapcsolatok alakulhassanak.” – tette hozzá a The Atlantic elnevezésű újságnak adott, hétfőn megjelent interjújában . Mohamed bin Szalman herceg most is hangsúlyozta: a zsidó államnak biztosítani kell a hívők bejutását az Al Aksza mecsetbe, mely épp a Siratófal felett áll.

Szaúd-Arábia nemrég hozzájárult ahhoz, hogy Izrael polgári repülőgépjei átrepüljenek a sivatagi ország felett. Ezzel jelentősen megrövidült az út Izraelből Ázsia felé. A herceget meg is hívták Izraelbe.

A közeledés oka, hogy Szaúd-Arábia stratégiai szövetséget kíván létrehozni Iránnal szemben. Irán nem ismeri el Izrael létét, és a síiták vezető hatalma a Közel-Keleten, ahol Szaúd-Arábia a szunnita koalíció élén áll. Mind Szíriában mind pedig Jemenben a két tábor farkasszemet néz egymással. A szíriai rendezés ügyében Putyin hamarosan találkozik a török és az iráni államfővel.

Ebben a helyzetben született meg a történelmi nyilatkozat Szaúd-Arábia trónörökösétől, hogy Izrael államnak joga van a létezéshez. Ezt akár születésnapi ajándéknak is lehet tekinteni.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.