Másfél millió kiránduló – hatalmas szemétkupacok

Az Izraeli Természetvédelmi Hivatal adatai szerint a peszachi szünetben mintegy másfél millió kiránduló kereste fel az ország nemzeti parkjait. Idén a Kineret-tó környéke a szokásosnál csendesebb és tisztább volt, de a Rosh HaNikrához közeli Betzet partszakaszon sajnos gigantikus szeméthegyek jelezték a fokozott kirándulókedvet. Pénteken ezen a részen két elhullt óriásteknőst találtak, a szakemberek szerint már döglötten sodorta ki őket a hullámzás, de valaki, valószínűleg már a parton „tréfás” kedvében színesre festette a páncéljukat.

„Évente mintegy 300 döglött vagy beteg teknőst vett ki a hullámzás, az állatokat a hajókból kikerülő szennyező anyagok és a halászhálók veszélyeztetik leginkább. Amennyiben van esély a gyógyulásra, a teknősöket a helyi kezelőközpontba visszük, ahol ellátják őket és gyógyulás után visszaengedik a tengerbe” – nyilatkozta a helyi természetvédelmi hatóság szakembere a Jedioth Ahronot újságírójának.

A Kineret környéki városok önkormányzatai közös szervezetben működtetnek 15 tóparti kiránduló és lubickoló helyet, ez a teljes partszakasz mintegy 40 százaléka. Adataik szerint idén 30 százalékkal többen, mintegy 170 ezren keresték fel a peszachi szünetben az általuk karbantartott helyeket, a tó környékén összesen mintegy félmillióan pihentek az elmúlt héten. Ez idő alatt munkatársaik 100 tonna szemetet szedtek össze, hogy tisztán tartsák a partot és környékét. Örömhír, hogy a fokozott felügyeletnek köszönhetően idén számottevően csökkent a vandalizmus és az erőszakos cselekmények száma a Kineretnél.

Több tízezer ember kelt útra a peszach alatt, hogy részt vegyen a “A Galilea Kincsei” projekt által szervezett programokon a Nyugat-Galilban. Pénteken a kibuc mozgalom az egyik legrégibb kibucban, Ein Harodban tartott ünnepélyes aratást. Ezen a helyen immár 97. éve kaszálják és kötik kévébe az árpát a kibucnyikok. Szombat délután a felső-galili HaGosrim kibucban tartottak hasonló ceremóniát.

A tavaszi vakáció utolsó napján a legnépszerűbb kirándulóhelyszín a caesareai nemzeti park volt, ezt csaknem 50 ezren keresték fel. Az Ein Gedi rezervátum és a Jarkon nemzeti park is több mint 30 ezer látogatót fogadott, a Masadához 22 ezren kirándultak szombaton.