Netanjahu izraeli látogatásra hívta Orbánt

Benjámin Netanjahu izraeli és Orbán Viktor magyar miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Budapesten, az Országházban 2017. július 18-án. - fotó: Mohai Balázs / MTI

Telefonon gratulált Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek újraválasztásához – jelentette az izraeli sajtó. A beszélgetés során Netanjahu már a közeljövőben megtartandó izraeli látogatásra invitálta a magyar kormányfőt.

A 10-es tévécsatorna szerint Netanjahu volt az első külföldi vezető, aki gratulált Orbánnak.

Netanjahu tavaly júliusban hivatalos látogatást tett Magyarországon, s ezzel több évtized után ő volt az első izraeli kormányfő, aki Budapestre látogatott.

Az elmúlt majdnem harminc évben, amióta a két ország ismét felvette a diplomáciai kapcsolatokat, Magyarország Izrael egyik legfontosabb térségbeli partnere volt, de korábban utoljára Jichák Samír miniszterelnök járt Budapesten 1989-ben.

A kétoldalú kapcsolatokat azóta is kiemelkedően jónak tartják. Izrael jelezte, nagyra értékeli, hogy a magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal kapcsolatban, és támogatja a magyarországi zsidó közösség fejlődését.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI