Uganda 500 menedékkérőt fogad be

Fotó: Salamon Sára

Uganda „pozitívan figyelembe veszi” az izraeli kormány kérését, és befogad 500 önként távozó etriai vagy szudáni menekültet – nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő izraeli illetékes a ynet.com izraeli hírportálnak.

Musa Ecweru, ugandai menekültügyi miniszter szerint már most is több millió szomáliai és etiópiai menekült van az országban, ez a plusz 500, Izraelből érkező menedékkérő már nem jelenthet problémát. Mindenesetre alapos előzetes vizsgálatoknak vetik alá azokat, akiket majd befogadnak az országba.

Az Izraeli Legfelső Bírósághoz benyújtott iratok alapján a kormány csaknem 8000 etriai és szudáni menekült kényszer kitelepítését tervezte Ugandába. Mikor erről megkérdezték az illetékes ugandai minisztert, az csak 500 Izraelből érkező menekült befogadását ismerte el. Egyben visszautasította azokat a híreket, miszerint a menekültek befogadásáért pénzt fogadna el az ugandai kormány.

Uganda semmilyen kormánytól nem kér és nem fogad el pénzt az etriai, szudáni és szomáliai menekültek befogadásáért. Sőt, mi vagyunk az egyetlen afrikai ország, akik költenek ezekre a szerencsétlen hontalanokra – mondta Musa Ecweru.

Ugandai kormánykörök tagadják, hogy hivatalos megállapodások alapján 2017-ben mintegy 630 Izraelből érkező afrikai menekültet fogadtak volna be.

Amennyiben itt vannak, akkor bizonyára illegálisan érkeztek – nyilatkozta Ecweru.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.