Akarsz Te komolyan békét? – kérdezte Trump Netanjahut

Benjamin Netanyahu miniszterelnök Trump elnökkel beszélget Jeruzsálemben, az Izrael Múzeumban - fotó: Amos Ben Gershom / GPO

Legalábbis ezt állítják Washingtonban azok, akik ismerik Donald Trump amerikai elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egyik tavalyi beszélgetését.

Az Axios honlapja szerint szerint Trump frissen olvasott akkoriban olyan híreket, hogy Netanjahu szavazóbázisa érdekében további települések felépítését tervezi Ciszjordániában, és úgy gondolta, Bibi szükségtelenül dühíti ezzel a palesztinokat. Tehát egy hosszas beszélgetés során, amely többnyire barátságos és békés volt, nyíltan megkérdezte Bibit, hogy akkor valóban békét akar-e vagy sem.

Három forrás is egyöntetűen állítja a fentieket, de azt nem közlik, hogy vajon mit válaszolt a kérdésre az izraeli kormányfő. Donald Trump hivatalba lépése óta kiemelt fontosságúvá tette az izraeli-palesztin békemegállapodást, s egy diplomáciai csoportot hozott létre, melyet Jared Kushner és Jason Greenblatt vezetett, hogy sikerre vigyék ezeket az erőfeszítéseket.

Azonban mióta Trump elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és bejelentette terveit az amerikai nagykövetség odaköltöztetésére, azóta megfeneklett a tárgyalások ügye. A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmoud Abbas, és más palesztin tisztviselők többé nem hajlandóak találkozni a Trump-adminisztráció tagjaival, mert szerintük nem viselkednének elfogulatlan közvetítőként az esetleges béketárgyaláson.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.