Izraelbe látogat a japán miniszterelnök

Abe Sinzó japán miniszterelnök - fotó: Chairman of the Joint Chiefs of Staff / Wikipedia

A héten egy gazdasági küldöttség élén Jeruzsálembe érkezik Abe Sinzó japán miniszterelnök, aki közel-keleti utazása során Szaúd-Arábiát, Jordániát és a Palesztin területeket is felkeresi majd. A küldöttségben többek között a Mitsubishi vállalat vezető tisztségviselői is helyet kapnak – adta hírül a Calcalist.

Az izraeli-japán diplomáciai és üzleti kapcsolatok évek óta bővülnek, tavaly a japán külügyminiszter járt az országban, 2015-ben a mostanihoz hasonlóan a japán miniszterelnök látogatott el Izraelbe. Eli Cohen izraeli gazdasági miniszter 2017 novemberében utazott Japánba, ahol találkozott az Orix pénzügyi szolgáltató csoport és a Mitsubishi Tanabe Pharma Corporation gyógyszergyártó cégek vezérigazgatóival, hogy további izraeli befektetésekről tárgyaljon velük.

2017 májusában az Orix 627 millió dollárt fizetett a geotermikus energiát termelő izraeli Ormat Technologies Inc. 22,1%-os részesedéséért, és ezzel a cég legnagyobb részvényesévé vált. A Mitsubishi Tanabe tavaly októberben 1,1 milliárd dollárért megvásárolta az izraeli székhelyű NeuroDerm ltd. gyógyszergyártó céget.

Márciusban a TDK-Lambda Ltd., a tokiói központú multinacionális TDK Corporation izraeli leányvállalata adta hírül, hogy a TDK izraeli startup cégekkel tárgyal potenciális akvizíciók és stratégiai együttműködések reményében. Tavasszal a TDK stratégiai partnerséget írt alá a StoreDot Ltd.-vel, a mobil eszközök gyors töltését szolgáló akkumulátorok fejlesztésére. A TDK több mint 30 éve jelen van Izraelben, 1982-ben vásárolta meg az izraeli elektronikai alkatrészeket gyártó Nemic-Lambda Co. Ltd.-t.

A Softbank Group japán távközlési vállalat az évek során több izraeli vállalatba fektetett be, többek között a cyberbiztonsági profilú Cybereason, az izraeli Lemonade biztosítótársaság, valamint a WeWork és a Compass ingatlanvállalatok részvényeibe.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.