A légicsapás egyik robbanása Szíriában - fotó: közösségi média

Legkevesebb 26, zömében iráni katona, köztük több tiszt halt meg vasárnap a hamai légibázison azokban a rakétatámadásokban, melyek a szíriai kormányerők több támaszpontját érték, s melyeket Damaszkusz és Teherán feltételezése szerint Izrael hajtott végre: Irán a megfelelő helyen és időben fog válaszolni az agresszióra – mondta kedden egy magas rangú helyi illetékes Damaszkuszban.

Tel-Aviv nem erősítette meg, hogy Izrael lőtte ki a rakétákat, de Izrael legtöbbször nem nyilatkozik szíriai műveleteiről. ”A cionista képződmény tanácsadóink elleni agressziója feljogosít minket arra, hogy válaszoljunk” – jelentette ki Alláeddín Burúdzserdi, a teheráni parlament külügyi bizottságának elnöke damaszkuszi látogatása végén tartott sajtótájékoztatóján.

A politikus emlékeztetett, hogy az iráni katonai tanácsadók a szíriai kormány meghívására érkeztek az országba – izraeli vezetők korábban többször figyelmeztették Teheránt, hogy nem fogják megengedni, hogy Irán kiterjessze befolyását Szíriában.

Az amerikaiaknak nincsenek kétségeik afelől, hogy az izraeliek hajtották végre a légicsapást. “A lehetséges forró konfliktusok listáján Irán és Izrael szíriai háborúja az első” – nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő vezető amerikai tisztviselő az NBC Newsnak.

A hírtelevízió három amerikai kormányzati forrásra hivatkozva azt írja, hogy izraeli F-15-ösök bombázták a hamai bázist, amely az iráni hadsereg 47. dandárjának a bázisa.

Az izraeliek csapása nem volt provokálatlan, az elmúlt két hétben Irán egyre több, lőszerekkel, kézifegyverekkel és légvédelmi rakétákkal megpakolt repülőt küldött Szíriába. Ezt a szíriai helyzet nem indokolná, mert bár igaz, hogy míg a szír légierő szerepét gyakorlatilag az orosz vette át, a szárazföldi műveletek irányítása egyre inkább az irániak kezébe kerül, a szíriai polgárháború történései nem indokolják ezt az erőkoncentrációt. A rezsim hadserege a hónap elején felszámolta a lázadók Damaszkuszhoz közeli enklávéját, a rezsimellenes erők általában is visszaszorulóban vannak.

“Nem tudok más okra gondolni, mint arra, hogy Irán már egy Izrael elleni hadművelethez halmoz fel készleteket a szomszédos Szíriában” – fogalmazott Jim Mattis amerikai védelmi miniszter. Szerinte Izrael azért kezdett akcióba, mert Irán és proxyhadseregei, mint például a Hezbollah, egyre jobban megközelítenék Izrael határát.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁS444, NBC News, MTI