A Munkapárt választási programja

avi gabai gabbay gabaj
Fotó: a Munkapárt Facebook oldala

Megkönnyítendő az izraeli Kneszet-választásokon való döntést, sorozatban tesszük közzé a parlamenti bejutásra esélyes pártok rövidített programját.

Haavoda_logo
A Munkapárt logója

Az Izraeli Munkapárt (héberül: Mifleget Haavoda – מִפְלֶגֶת הָעֲבוֹדָה הַיִּשְׂרְאֵלִית) egy szociáldemokrata párt. Ideológiája: szocialista cionizmus, két országot a két népnek, vallás- és lelkiismereti szabadság. A jobboldali Likud mellett – egészen a legutóbbi időkig – a másik legfőbb politikai párt. A párt jelenlegi vezetője: Avi Gabaj. A Munkáspártot 1968-ban alapították több párt egyesítésével, amelyek középpontjában az akkor hatalmon lévő Mapai volt, az Ahdut Haavoda – Poalej Cion és Rafi mellett. Gyakorlatilag ez az 1930-ban alapított történelmi Mapai-t elhagyó pártok újraegyesítése volt, mely párt egyébként alapításától az 1977-es választásokig hatalmon volt és kezében tartotta Izrael legfontosabb intézményeit. A pártnak – többek között – olyan vezetői voltak, mint Levi Eskol, Golda Meir, Yitzhak Rabin, Simon Peresz és Ehud Barak.

Építkezés a települési blokkokban

A Munkapárt elkötelezett a nagy települési blokkok izraeli szuverenitás alatt tartása mellett, még egy jövőbeli megállapodás keretében is, ezért támogatja az építkezések folytatását. A párt szorgalmazza a blokkokon kívüli építkezés azonnali megszakítását, mivel az elszigetelt települések és utak nem járulnak hozzá Izrael biztonságához, és akadályoznák egy esetleges jövőbeli szétválasztás végrehajtását.

 „C” (izraeliek lakta) terület annektálása

A Munkapárt határozottan ellenez minden „lopakodó bekebelezés” típusú kezdeményezést, és kijelenti, hogy megfékezi az izraeli törvények Ciszjordániára való egyoldalú kiterjesztését.

Jeruzsálem státusza

A párt elfogadja Jeruzsálemet, mint a zsidó nép nemzetállamának örök fővárosát, miközben dönt a menekült táborok és a város körüli palesztin falvak jövőjéről. A Munkapárt a kormányra kerülését követő egy éven belül népszavazást kezdeményez a kérdésről.

Nemzetállam törvény

A Munkapárt a jelenlegi formájában ellenzi a Nemzetállam törvényt azt állítva, hogy az súlyosan megsérti az egyenlőség értékét, amely a cionizmus alapvető értéke és az izraeli demokrácia erkölcsi alapja. Elkötelezi magát, hogy megváltoztatja a törvényt a Függetlenségi Nyilatkozat szellemében, és rögzíti az egyenlőség értékét annak érdekében, hogy Izrael valamennyi állampolgára – zsidók, arabok, drúzok és cserkészek – egyenlő jogokkal rendelkezzenek a zsidó nép nemzetállamában.

Gázai övezet

A párt támogatja a gázai polgári lakosság megerősítését egy Hamaszt megkerülő nemzetközi tengely útján, többek között az utak bővítésével, az ipari övezetek fejlesztésével és a tűzvédelmi zónák építési területekké változtatásával, hogy megakadályozzák a Gázai lakosság humanitárius összeomlását. Ezen kívül a munkapárt támogatja a gazdaság fejlesztését a Gázai övezet demilitarizálásáért cserébe, a Hamasz katonai szárnyának gyengítése és az ENSZ Biztonsági Tanácsában egy diplomáciai megoldás elősegítése mellett. A párt a Hamasz által fogvatartott izraeli foglyok és eltűnt személyek visszaszolgáltatását minden jövőbeni rendezés a feltételének tekinti.

LMBT házasság

A Munkapárt 24 olyan törvényt fogalmazott meg, amelyek célja a meleg közösség jogainak biztosítása az egyéni jogok, a család, a foglalkoztatás és a megkülönböztetés megelőzése területén, beleértve a “házassági szövetség” törvényét is, amely lehetővé teszi minden két ember számára, hogy intézményesítsék kapcsolatukat akár vallásos vagy világi formában.

Az LMBT béranyákhoz való joga

Támogatják a Béranya törvény módosítását úgy, hogy minden személy vagy család jogosult lehessen a béranya szolgáltatások igénybevételére.

Szombati közösségi közlekedés

A munkapárt támogatja a szombat tömegközlekedés megvalósítását, beleértve korlátozott és szabályozott formában a vonatközlekedést is, figyelembe véve az egyes települések közösségének jellegét és a munkavállalók jogainak védelmét.

A Siratófal

A munkapárt támogatja annak a rendezésnek a visszaállításátt, amelynek a megszüntetése „súlyos kárt okozott a diaszpóra zsidóságával fennálló viszonyban és Izrael különböző vallási közösségei közötti kapcsolatokban”. A párt leszögezi, hogy kötelességének tartja garantálni a judaizmus minden folyamának jogát, hogy a maga módján imádkozzon a Nyugati Falnál.

A kannabisz legalizálása

Támogatja a kannabisz legalizálását, amely magában foglalja a korlátozott és szabályozott otthoni termelést, a kannabisz-kereskedelem piacának szabályozásának és felügyeletének biztosítását, a személyes használatra fogyasztók üldözésének és büntetésének megszüntetését, beleértve a személyes felhasználás miatt megnyitott rendőrségi akták visszamenőleges megszüntetését és a kannabisz-kezelésben részesülő betegek akadályainak megszüntetését.

A Legfelsőbb Bíróság törvények eltörléséhez való joga

A Munkapárt elkötelezett az igazságügyi és a bűnüldöző szervek jogállásának védelme mellett. Ellenzi azt az álláspontot melynek keretében “Saked igazságügyi miniszter és szövetségesei a jobboldalon megpróbálják arról a hazugságról meggyőzni a közvéleményt, hogy a törvényhozás és a kormányhatározatok bírósági felülvizsgálata ellentmond a demokráciának.” Véleményünk szerint a bírósági felülvizsgálat a demokrácia kritikus része. A választott tisztviselők nem rendelkeznek korlátlan jogalkotási joggal, és a bíróságnak fontos intézményi szerepe van a vörös vonalak kijelölésében és a kisebbségek védelmében a többségi zsarnokságtól. A Munkapárt megakadályoz minden olyan kísérletet, mely ártani próbál a bíróságok és a bűnüldöző szervek függetlenségének és hatáskörének.

Menedékkérők

Támogatja a menedékjog iránti kérelmek gyors felülvizsgálatára szolgáló eljárások létrehozását, miközben betartja az Izrael Állam által vállalt nemzetközi kritériumokat, és ideiglenes tartózkodási engedélyeket is ad egy meghatározott számú menedékkérőnek, akik munkavállalási engedélyt és egészségbiztosítást kapnak. A Munkapárt támogatja a helyi önkormányzatok számára adott anyagi segítségnyújtást a menedékkérők befogadásának ösztönzéseként, valamint a Dél-Tel Aviv országos prioritási területnek nyilvánítását.

Harediak (ultra-ortodoxok) katonai behívása

A Munkapárt támogatja a katonai vagy a nemzeti/polgári szolgálat ösztönzését, beleértve az újoncok egyetemi tanulmányainak teljes finanszírozását, annak érdekében, hogy a lakosságban és különösen a Haredi közösség körében ösztönözze a bevonulók számát.

A kultúrába való beavatkozás

Ellenzi a Kulturális hűség törvényét a kormány azon kísérleteire, hogy szűkítse és csökkentse az izraeli kulturális vállalkozásokat. A párt szerint a meglévő jogszabályok olyan infrastruktúrát biztosítanak, amely lehetővé teszi a kulturális intézmények szabad működését. A Munkapárt szerint az izraeli kultúra megóvása és fejlesztése, mindenki számára elérhetővé tétele és a romboló politikai beavatkozás megakadályozása nélkülözhetetlen az izraeli társadalom demokratikus és nyitott jellegének megerősítéséhez.

A Munkapárt héber betűjele a szavazócédulán: אמת

Az izraeli pártok programja összehasonlító táblázatban (PDF)

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.