Gideon Szaár a pártjával együtt kilépett a kormányból

Szaár bejelenti lemondását a tel-avivi Cionist House of America-ban, tegnap este. “A Hamasz katonai erejének megsemmisítéséhez gyorsabb ütemben kellett volna cselekedni” – állította. – Fotó: Tomer Appelbaum

Izraelben Gideon Szaár tárca nélküli miniszter bejelentette hétfőn este, hogy pártjával együtt kilép a kormányból, miután nem vették be őt a szűk körű hadikabinetbe.

Szaár tárca nélküli miniszterként a Hamasz október 7-i terrortámadása után csatlakozott a fegyveres konfliktus miatt megalakult rendkívüli egységkormányhoz. Hétfőn este azonban Tel-Avivban a médiának adott nyilatkozatában bejelentette, hogy kilép a kabinetből.

“Az október 7-i, a Hamasz gyilkosai végrehajtotta szörnyű mészárlás végzetes órát hozott el Izrael számára” – mondta Szaár. “A vészhelyzet és a mindannyiunk átélte fájdalom ahhoz a döntéshez vezetett engem és barátaimat, hogy az ország javára félre kell tennünk a nézeteltéréseket és a politikai rivalizálást, és csatlakoznunk kell a Benjamin Netanjahu vezette kormányhoz annak ellenére, hogy fenntartásaink voltak és vannak ennek a kormánynak a magatartásával”.

“Ennek érdekében beléptem a koalícióba, bár a hadikabinetbe nem kerültem be, ellentétben a volt pártvezetőtársam és köztem kötött megállapodással” – utalt arra az egyezségre, amelyet Beni Ganzcal kötött meg. Ganz és Szaár a legutóbbi választáson közösen indultak Nemzeti Tábor nevű pártszövetségükkel, amelyből aztán Szaár március 12-én Új Remény nevű pártjával együtt kilépett.

Szaár ekkor helyet követelt magának a szűk hadikabinetben, de kérését nem teljesítették.

“Hittem, és továbbra is hiszek abban, hogy céljaink nagyratörők, de megvalósíthatók”, “katonáink harcoltak és bátran harcolnak” – vélekedett. “Az elmúlt hónapokban én és Izrael állampolgárai fájdalommal látjuk, hogy a hadjárat irányítása mennyire nem visz minket a megfelelő közelségbe céljainak eléréséhez”.

“Láttam és előre figyelmeztettem, hogy a hadművelet lelassulása, amely annak elhúzódását jelenti, ellentétes a nemzeti érdekkel” – tette hozzá. “A Hamasz katonai erejének felszámolásához gyorsabban kellett volna cselekedni. A hadjárat elnyújtása a nemzetközi politikai színtéren is súlyosbította helyzetünket” – emelte ki.

“Véleményem szerint a háborús kabinetből hiányoznak a kritikus hangok, amelyek más nézeteket is a tárgyalóasztalhoz visznek. Azért követeltem a hadikabinethez való csatlakozás lehetőségét, hogy odavihessem tapasztalataimat és világnézetemet” – mondta.

Gideon Szaár Új Remény nevű jobboldali liberális pártja a hétvégén közzétett közvélemény-kutatások eredményei szerint nem érné el a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt, ha most tartanák a választásokat Izraelben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.