Ukrán menekült futott elsőként a célba a női sportolók közül a Jeruzsálem Maratonon

Fotó: képernyőkép

Ezrek dacoltak a hideg, esős idővel ma reggel, hogy részt vehessenek a 6:45-kor kezdődő maratonon Izrael fővárosában.

A 32 éves Valentyna Veretska 2:45:54-es idővel zárta a 42,2 kilométeres versenyt, ezzel a nők között elsőként, a résztvevők között harmadikként ért célba. A maratont a férfiak közül Ageze Guadie izraeli atléta nyerte 2:37:17 perces idővel.

Az Israel Hayom lap szerint már a háború kitörése előtt tervezte Veretska, hogy részt vesz a jeruzsálemi spoteseményen. A maraton előtt felvette a kapcsolatot az izraeli szervezőkkel, és megkérte őket, hogy segítsenek neki engedélyt szerezni, hogy Izraelbe jöjjön. 

„Remélem, hogy az ukrajnai háború gyorsan véget ér” – idézte a Shvoong sportoldal Veretskát a győzelme után. “Ami az én hazámban történik, annak nem szabadna megtörténnie.”

A Ynet szerint a sportolónő azt nyilatkozta, hogy reméli, hogy részvétele további figyelmet fordít az ukránok nehéz helyzetére: „A családomért és a barátaimért futottam… Tudtam, hogy mindent meg kell tennem. Így lesz hallható a hangom. Ez nekik, Ukrajna népének szól.”

A verseny előtt tartott sajtótájékoztatón Veretska azt is elmondta, hogy furcsa, de otthon érzi magát Izraelben, Jeruzsálemet gyönyörűnek tartja, és itt erősnek érzi magát. “Nem energiát, valamiféle erőt érzek, ami előre lök” – mondta.

Veretska győzelmét ünnepelve Izrael és Ukrajna zászlóját tartotta fel.

A háború kitörése óta Izrael, tartva a menekültáradattól, korlátozza az ukránok érkezését. Jelenleg csak azok léphetnek be, akiknek családi kapcsolatai vannak az országban. Veretska, aki Ukrajnában ismert sportoló, 11 éves lányával együtt Lengyelországon keresztül menekült el hazájából. Még nem tudni, Veretska visszatér-e Lengyelországba a verseny után.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.