Már javában itt a nyár, sokan most veszik ki az éves szabadságot. Mit kell tudni a szabadságolás szabályairól az izraeli munkajog alapján?

Fogalma

A szabadság díjazott pihenőidő, amikor a munkavállalót távolléti díj illeti meg. A fizetett szabadság minden dolgozónak jár, a diákmunkásnak és a részmunkaidősnek is, és annak is, akinek többes jogviszonya van.

A munkavállalói szabadság kiadásának szabályait elsősorban az erről szóló törvényben találhatjuk meg, de Izraelben több munkahelyi ágazatra külön kollektív szerződések vonatkoznak, amelyek a törvénynél több szabadságot is előírhatnak (például: veszélyes anyaggal dolgozók, orvosok, takarítók).

Kiszámítása

A szabadság kiszámításának alapja a ledolgozott napok száma és a munkahelyen eltöltött idő – tehát nem a munkaórák mértéke, az a távolléti díjat határozza meg. Az alapszabadság mértéke az adott munkahelyen ledolgozott évekkel együtt növekszik.

A hatályos szabályok szerint az alapszabadság 16 nap, ebbe a hétvége is beleszámít, tehát ötnapos munkahét esetén 12, hatnapos munkahét esetén 14 fizetett munkanap jár az első öt évben. (Az “év” meghatározása a törvényben: január 1. – december 31.)

Ha munkavállaló és a munkáltató közötti munkaviszony év közben kezdődött, és amennyiben a ledolgozott munkanapok száma kevesebb, mint 240 nap – a ledolgozott napoknak 240-hez viszonyított arányában jár a szabadság (tehát: 16 nap alapszabadság megszorozva a tényleges munkanappal, elosztva 240-nel). Abban az esetben, ha a munkavállaló egész évben dolgozott, de 200 napnál kevesebb munkanapon, a szabadság szintén arányos része jár (alapszabadság szorozva a munkanapok számával, osztva 200-zal). Aki 200 napnál többet dolgozik egy évben, az a szabadság teljes mértékére jogosult.

Fizetett szabadság

A szabadságért járó távolléti díj mértéke megegyezik azzal a munkadíjjal, ami a dolgozónak az adott napon rendes fizetésként járna. A változó műszakban napi- vagy órabérért dolgozóknak a szabadságért járó fizetését úgy számítják ki, hogy a szabadságot megelőző 3 hónapban kifizetett bért 90-nel elosztják.

Kiadása

A szabadság kiadása alapvetően a munkaadó kompetenciája. Fontos szabály, hogy a munkáltató évente hét munkanap szabadságot legfeljebb egy részletben köteles kiadni. A rendes évi szabadság kiadása a munkaadó feladata, de a munkavállalót is megilletik jogosultságok: évente egy napot igénye szerint, illetve a törvényben felsorolt (nem állami) ünnepekből, alkalmakból szintén évente egyet igénye szerint kivehet, de arról a munkáltatót 30 nappal előtte értesíteni köteles. 

Amennyiben a dolgozónak kiadandó szabadság a 14 napot meghaladja, a törvény rögzíti, hogy arról a munkáltató legalább tizennégy nappal a szabadság kezdete előtt a dolgozót értesíteni köteles.

A szabadság megváltásáról, üdülési hozzájárulásról vagy szabadságpénzről, és arról, hogy a fel nem használt szabadság törölhető-e, a teljes írásban a salom-olim.com oldalon olvasható >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSShalom Olim