Beni Ganz előrehozott választásokat sürget szeptemberre

Beni Ganz ma este – Fotó: Oren Ben Hakon

Beni Ganz, aki a centrista Nemzeti Tábor nevű pártjával csatlakozott az izraeli kormányhoz az október 7-i mészárlás, s az iszlamista Hamasz terrorszervezet elleni háború kitörése után, szerdán parlamenti választások kiírását kérte szeptemberre arra hivatkozva, hogy “meg kell tartani az egységet” Izraelben és “meg kell újítani a kormányba vetett bizalmat”.

Ganz első alkalommal tett közzé ilyen felhívást azóta, hogy a háborús vészhelyzetre hivatkozva csatlakozott Benjamin Netanjahu kormányához.

“Meg kell egyeznünk a szeptemberi választási időpontról, amely mintegy egy évvel követi a háború kitörését” – mondta Ganz televízióknak adott nyilatkozatában.

“Egy ilyen időpont kitűzése megengedi számunkra a katonai erőfeszítések folytatását, és közben jelzi Izrael polgárai felé, hogy hamarosan megújíthatják a belénk helyezett bizalmukat” – mondta.

Ganz közölte, hogy az elmúlt hetekben tárgyalt erről Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, és ezt folytatni kívánja a továbbiakban is. Netanjahu többször is tiltakozott a választások esetleges előrehozása ellen, mert szerinte ez megakadályozná Izraelt a Hamasz legyőzésében, megbénítaná a tárgyalásokat a túszokról, és növelné a társadalom megosztottságát.

Ganz szerint az előrehozott választások erősítenék Izrael nemzetközi legitimitását, mert a választások után a szélsőjobboldali pártok várhatóan kiszorulnának a következő kormányból.

Izraelben az utóbbi napokban jelentős és heves tömegtüntetések zajlottak, amelyeken az október 7-én a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok szabadon bocsátását biztosító tűzszüneti egyezményt, valamint előrehozott választásokat követeltek a tiltakozók, köztük számos túsz családtagjai, akik szerint az egyezmény fő akadálya a jelenlegi kormány és annak vezetője.

A kormány mandátuma elvileg 2026 őszén járna le.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.