Sok palesztin megsebesült a gázai határ melletti tüntetéseken

tűz
Palesztin parittyás a Gázai övezetben - Képernyőfotó

Százhetven palesztin sebesült meg a gázai határ mellett a sorozatban hatodik tömegtüntetésen, közülük 22-en éles lövedéktől, egyikük súlyosan – jelentette az izraeli média pénteken.

A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériumának gázai jelentése szerint estére 431-re nőtt a sérültek száma, akik közül hetvenet éles lövedékek, a többieket pedig más tömegoszlató fegyverek, gumilövedékek vagy könnygáz sebesített meg.

Már hatodik péntek délután gomolygott sűrű füst a Gázai övezet határvidékén, a palesztinok gumiabroncsokat égettek, hogy kevésbé lássák őket a határkerítés izraeli oldalán állomásozó katonák.

A ynet szerint ezen a héten az előző hetekhez képest sokkal kevesebb, mintegy hétezer gázai tüntet, de csekélyebb számuk ellenére elkönyvelhettek egy Izrael elleni sikeres akciót: valószínűleg kövek parittyázásával lelőttek egy kisebb izraeli katonai fényképező drónt, amely felülről figyelte őket.

“Nem szeretnénk tovább rontani a helyzetet, azt tanácsoljuk a fiataloknak, hogy ne menjenek a határhoz, s a felnőttek tartsák távol a gyerekeket a határtól, mert mesterlövészekkel állunk készen minden eshetőségre” – figyelmeztette az izraeli hadsereg a tüntetőket, hogy ne közelítsék meg, és ne okozzanak kárt a határkerítésben.

A palesztinok először a múlt pénteki tüntetésen vetették be Izrael ellen a tüzet okozó papírsárkányokat, melyeket a tenger felől fújó nyugati szél segítségével a környező izraeli területekre röptetnek, s melyekre fémhálóban izzó faszenet erősítenek.

Az eleinte nevetséges játékszernek tűnő papírsárkányok már több száz hold szántóföldet gyújtottak fel a határ izraeli oldalán, és tűzvésszel fenyegetik a környező települések házait, mivel ezekben a napokban megkezdődött a hosszú, száraz nyári időszak, és napközben már harminc fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

Az izraeli katonai rádió szerint a hadsereg egyelőre tehetetlen a sárkányokkal szemben. Röplapokat szórtak le csütörtöktől a Gázai övezetben, amiben azt ígérték, hogy kemény kézzel fognak elbánni a sárkányeregetőkkel szemben.

A határ menti tüntetések kezdete, március 30. óta 45 palesztin vesztette életét az erőszakos tüntetéseken. A szervezők az eheti tiltakozást május elseje és a palesztin munkások péntekének nevezték, és a Háárec honlapja szerint csalódottságuknak adtak hangot, amiért tüntetéssorozatuk nem terjedt át Ciszjordániára.

Izraeli emberi jogi csoportok nemrégiben petíciót intéztek a legfelsőbb bírósághoz, hogy szüntesse meg a lőparancsot éles lövedékkel, amennyiben azonnal és valóságosan nem jelentenek életveszélyt életükre. Ez a lőparancs teszi lehetővé a katonák számára, hogy éles lőszereket vessenek be a határnál tüntetők ellen.

Az állami szervek a petícióra azt a választ adták, hogy az éles lövedékeket jóváhagyta a katonai főügyész és az állami főügyész, s az összhangban áll az izraeli és a nemzetközi joggal, miután ezek a tüntetések hadviselés részét alkotják, s így ebben a helyzetben nem lehet az emberi jogokról szóló törvényt alkalmazni rájuk.