40 ezer tüntető a gázai határon, 52 palesztin halott

Folyamatosak az összecsapások a palesztin tüntetők és izraeli katonák között a Gázai övezet határán hétfőn. A palesztin vörös-félhold tájékoztatása szerint több mint 900 palesztin sebesült meg az izraeli hadsereg lövéseitől – ebből 450 éles lövéstől. A gázai egészségügyi minisztérium pedig közölte, hogy eddig 52 palesztin halt meg. A légierő Hamász célpontokat támad Gáza északi részén.

Fotó: IDF

Az övezetet irányító Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet március végén hetekig tartó tiltakozásra szólította fel az ott élő arabokat az izraeli “blokád” ellen, a palesztinok hazatérésének jogát követelve. Hétfőn ismét ezrek gyűltek össze a határkerítés közelében, mert ezen a napon nyílik meg a Jeruzsálembe költöztetett amerikai nagykövetség. Ráadásul ez Izrael Állam megalapításának 70. évfordulója, amit az arabok Nakbának, vagyis katasztrófának neveznek.

Fadi Abu Salah, az egyik palesztin halott a biztonsági erőkkel való összecsapás során. – fotó: Face of Palestine / Twitter

Hétfőn az izraeli hadsereg röplapokat dobott le az övezetben, arra szólítva fel az ott élőket, hogy ne legyenek a Hamász eszközei, és ne közelítsék meg a határkerítést. Izrael állítja, hogy katonái nem alkalmaztak a szükségesnél nagyobb erőszakot.

Eizenkot vezérkari főnök a műveleti szobában – fotó: IDF

A Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat közölte, hogy a Hamász egyik tagjának kihallgatása révén olyan információkhoz jutottak, hogy az iszlamista szervezet célja az, hogy fegyvertelen civilek ezreit küldi a kerítéshez, s miután ők átszakították az akadályt, fegyvereseik a tömeggel együtt benyomulnak Izraelbe.

Az egyik Iszlám Dzsihád vezető az erőszakos tüntetésekben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI / Izraelinfo