Az Egyesült Államok hétfőn hivatalosan megnyitottnak nyilvánította izraeli nagykövetségét Jeruzsálemben, ahová annak jeleként költöztették át a képviseletet, hogy Washington elismerte a várost Izrael fővárosának.

A megnyitóra videoüzenetet küldött Donald Trump amerikai elnök, és ebben leszögezte, hogy az Egyesült Államok továbbra is teljes elkötelezettséggel kíván dolgozni a tartós izraeli-palesztin békemegállapodás elérése érdekében. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő hangsúlyozta, hogy a nagykövetség megnyitására nemzedékeken át emlékezni fognak Izraelben.

“Legnagyobb reményünk a béke”- jelentett ki az amerikai elnök, aki tavaly decemberben jelentette be, hogy teljesíteni fogja a nagykövetség áthelyezésére vonatkozó választási ígéretét. “Az Egyesült Államok mindig is Izrael nagy barátja, a szabadság és a béke ügyében partnere marad” – mondta, hozzátéve, hogy “baráti kezet nyújt Izrael, a palesztinok és minden szomszédjuk felé”.

Az amerikai elnök szintén a nagykövetség megnyitásával foglalkozó Twitter-üzenetében nem tett utalást a nagykövetség áthelyezése kiváltotta erőszakhullámra, ehelyett mindenkit felszólított, hogy nézze az eseményt televíziós közvetítését. “Nagy nap ez Izrael számára. Gratulálok!” – írta.

A megnyitón Trump több közeli munkatársa és politikai támogatója is részt vett. Az amerikai küldöttséget Trump lánya, Ivanka és veje, Jared Kushner, valamint Steve Mnuchin pénzügyminiszter vezette. A ceremóniára mintegy 800 vendéget vártak.

Jared Kushner, aki egyben Trump közel-keleti főtanácsadója, a megnyitón kijelentette, hogy az Egyesült Államok megmutatta: a világ bízhat abban, hogy megnyitják a nagykövetséget Jeruzsálemben. “Amikor Trump elnök ígéretet tesz, meg is tartja azt” – jelentette ki. “Barátaink, illetve szövetségeseink mellett állunk, és mindenekelőtt bebizonyítottuk, hogy az Egyesült Államok megteszi, ami helyes” – tette hozzá.

Amerikai vezetők a múlt héten közölték, hogy a küldöttség látogatása alatt nem tervez találkozót palesztin vezetőkkel.

Benjamin Netanjahu a megnyitón háláját fejezte ki Donald Trump elnöknek, aki szerinte “történelmet írt” az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe történő áthelyezésével. “Ez történelmi pillanat. Trump elnök, elismerve a történelmet, történelmet írt” – mondta a kormányfő, köszönetet mondva az amerikai elnöknek a bátorságért, amellyel az ígéretét betartotta.

Beszéde végén Netanjahu “Izrael örök, oszthatatlan fővárosának” nevezte Jeruzsálemet.
A palesztin területeken tüntetéseket tartottak a nagykövetség átköltöztetése miatt. A Gázai övezet határán a palesztin tüntetők izraeli katonákkal csaptak össze, és palesztin források szerint legalább 41 tüntető meghalt és több száz megsebesült.

Fotók: Kobi Gideon / GPO

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI