Hamász nem engedte be az életmentő Izraeli segélyszállítmányt a Gázai övezetbe

Izraeli segélyszállítmány a Gázai övezetbe - fotó: IDF
Izraeli segélyszállítmány a Gázai övezetbe - fotó: IDF

Izrael közölte, hogy a hadsereg nyolc teherautónyi segélyt és orvosi ellátmányt juttatott el a Gázai övezetbe, ahol a tüntetéseknek közel 60 palesztin áldozata van.

Az övezetet irányító Hamász nem engedte be az izraeli járműveket, csak miután az UNICEF és a Palesztin Hatóság teherautóira rakták át a szállítmány tartalmát.

Az izraeli hadseregnek a palesztin civil lakosság ügyeivel foglalkozó szervezete, a Cogat kedden arról számolt be, hogy a héten 53 tonna orvosi ellátmányt vitt a Földközi-tenger keskeny part menti sávján elterülő palesztin területre, benne egyebek között orvosi folyadékokkal, kötszerekkel és fizikoterápiás eszközökkel. A tervek szerint később üzemanyagot osztanak majd a határ palesztin oldalán.

Hétfőn éjjel, a gázai harcokat követő napon jelentette be Izrael, hogy újra megnyitja a Kerem Salom határátkelőt, miután pénteken lezárta azt a palesztin zavargásokat és gázvezeték felgyújtását követően.

A teherautók kedden juttatták célba a segélyszállítmányt, miután kiderült, hogy a Gázai övezet egészségügyi intézményei nem képesek megfelelően ellátni az előző napon megsérült több száz embert.

A Gázai övezetben a hétfői nap eseményei követelték a legtöbb áldozatot Izrael és a területet uraló Hamász 2014-ben vívott legutóbbi háborúja óta. A több tucat halott mellett összesen 2700 palesztin sebesült meg vagy szenvedett különböző mértékű sérüléseket.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSIzraelinfo / MTI