Egyiptom megnyitotta gázai határátkelőjét a ramadán idejére

Fotó: gloucester2gaza / Flickr

Egyiptom megnyitotta az átkelőt Rafahban, a Gázai övezet határán, a szerda éjjel kezdődött ramadán, muzulmán böjti hónap idejére – jelentette a The Times of Israel pénteken.

“Elrendeltem, hogy az illetékes tisztviselők tegyék meg a szükséges lépéseket a rafahi határállomás nyitva tartására a szent ramadán hónapban, hogy ezzel enyhítsünk a Gázai övezetben élő testvéreink terhein”- írta Abdel-Fattáh Esz-Sziszi egyiptomi elnök Twitter-üzenetében szerda éjjel.

Ha a böjti hónap teljes időtartamában használhatják a gázaiak a határátkelőt, akkor évek óta ez lesz a leghosszabb külföldre utazást lehetővé tevő időszak az övezetben élők számára. Az elmúlt években csak ritkán és rövid időszakokra nyitották meg Rafahnál a határt, de ezúttal várhatóan június 14-ig, a ramadán végéig átjárható lesz Egyiptomba.

Kairónak jelentős szerepe volt a Hamász meggyőzésében a gázai tüntetések leállításában, amelyekben hétfőn több mint hatvan, az izraeli határnál tüntető és áttörést megkísérlő palesztint öltek meg az izraeli védelmi erők. A Hamász később bejelentette, hogy a halottak közül ötvenen a szervezethez tartoztak.

Esz-Sziszi szerdán közölte, hogy kormánya mindkét oldallal kapcsolatban állt “a vérfürdő megállítása érdekében”.

FORRÁSMTI / Izraelinfo