Izrael felszólítja az EU-t, hogy ne pénzelje az Izrael-ellenes bojkottra felhívókat

Francia BDS tüntetés - fotó: wikipedia

Izrael arra szólította fel az EU-t, hogy állítsa le több mint egy tucat olyan európai és palesztin civil szervezetnek a támogatását, amelyek előmozdítják az Izrael elleni bojkottot, mert ezzel Brüsszel megszegi az Izrael elleni bojkottot ellenző uniós politikát.

Izrael stratégiai ügyekkel foglalkozó minisztériuma jelentésében közzétette azon csoportok listáját, amelyekről azt állítja, hogy uniós finanszírozást élveznek, és bojkottot követelnek Izrael ellen, sőt egy részük kapcsolatban állt fegyveres csoportokkal is. Ezek a szervezetek 2016-ben 5,9 millió dollárt kaptak. A jelentés Jeruzsálem legújabb lépése az Izrael-ellenes BDS (Boycott, Divestment and Sanctions, azaz Bojkott, pénzkivonás és szankciók) mozgalmak elleni küzdelemben, amely a világ minden pontján található önkénteseivel arra sürgeti a vállalkozásokat, a művészeket és az egyetemeket, hogy szüntessék meg kapcsolataikat Izraellel.

A mozgalom támogatói azt hangoztatják, hogy erőszakmentes eszközzel segítik a palesztinok ügyét, de Izrael szerint ez a kampány túlmutat a palesztinok nevében folytatott küzdelmen, és gyakran valójában egy messzemenőbb célt rejt, Izrael megsemmisítését, legitimitásának aláásását. „Izrael elvárja az EU-tól, hogy teljes átláthatósággal járjon el, és feltárja azoknak a szervezeteknek pénzügyi segítését, amelyek kapcsolatban vannak a terrorizmussal és támogatják az ország elleni bojkottot” – szögezi le a jelentés.

„Izrael határozottan felszólítja az EU-t, hogy maradéktalanul hajtsa végre a gyakorlatban az Izrael elleni bojkottok elutasításáról meghirdetett politikáját, és haladéktalanul állítsa le az olyan szervezeteket, amelyek támogatják az Izrael elleni bojkottot és az ország delegitimizálását”- teszi hozzá az izraeli beszámoló. Azzal is vádolható néhány civil szervezet, hogy kapcsolatot tartottak fenn palesztin terrorcsapatokkal, például egy norvég segélyszervezet, amely 2016-ban több mint 1,7 millió eurót kapott.

Mundzsid Abu Dzsais, a megvádolt, PNGO Net nevű palesztin ernyőszervezet képviselője a pénteki jelentést a palesztin nép és szervezetek elleni izraeli agressziónak nevezte, és megígérte, hogy folytatják erőszakmentes és jogszerű harcukat. Az EU-hoz intézett felhívást már több izraeli kormányzati lépés megelőzte a bojkottmozgalom elleni küzdelemben. Az év elején Izrael meghatározott húsz olyan aktivistacsoportot a világ minden tájáról, melyek tagjainak megtiltotta a belépést az ország területére Izrael bojkottálására irányuló felhívásuk miatt.

- Hirdetés -

Az EU azt javasolta tagállamainak, hogy címkézzék meg a Ciszjordániában gyártott izraeli termékeket, s – bár nem kell megtiltaniuk az importot izraeli telepekről, de – ezek ne kapjanak ugyanolyan adókedvezményeket, mint más izraeli áru.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI / Izraelinfo