Rakéta robbant egy lakóház udvarán; a légierő éjjel támadott

Az udvar a rakétatalálat után az Eskol régióban - fotó: Eskol Biztonság

A Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorcsoportok katonai szárnyai közös nyilatkozatban vállalta a felelősséget az Izrael déli részére zúdított keddi akna- és rakétatámadásokért. Közleményük szerint az elmúlt időszakban az erőszakos tömegtüntetéseken megölt palesztinokat és szervezeteik tagjait bosszulták meg az Izraelre zúdított lövedékekkel. Ezeknek a túlnyomó többségét egyébként elfogta és megsemmisítette a Vaskupola rakétaelhárító védelmi rendszer.

Az Eskol Regionális Tanács közölte, hogy a területén egy ház udvarát közvetlen rakétatalálat érte a hajnali órákban. Ez az után történt, hogy reggeli 4 órakor életbe lépett a Hamász és az Iszlám Dzsihád Izraellel kötött tűzszünete, melyet egyiptomi közvetítéssel hoztak létre.

Netivotban, az övezet közelében fekvő izraeli városban a sportcsarnokba csapódott be éjszaka egy rakéta, a támadásnak nincsenek áldozatai. Eddig hat izraeli sérült meg repesztől (közülük három katona), további tíz személy került sokkos állapotba.

A hadsereg szerint a Gázai-övezet területéről a keddi napon közel 100 rakétát és aknagránátot lőttek ki az övezettel határos izraeli területekre.

Rakéta az udvaron – fotó: Eskol Biztonság

A Légierő az éjjeli órákban a Gázai-övezetet uraló terrorszervezetek infrastruktúráját támadta: drónokat, rakétákat és egyéb fegyvereket rejtő raktárakat, az azokat előállító üzemeket, gyakorló terepeket és a Hamász tengerészeti létesítményeit. Nincs szó a Gázai-övezet katonai megszállásáról.

Izraeli légitámadások a Gázai övezetben (hajnali 4 óráig) – ábra: IDF

A belövések ellenére reggel megkezdődött a tanítás az óvóhelyekkel rendelkező iskolákban az övezet mellett, a hadsereg polgári védelmi szervei csak az ötszáz főnél nagyobb, nyílt terepen zajló rendezvényeket függesztették fel az övezet tizenöt kilométeres körzetében.

Egy Gázai övezetből kilőtt aknagránát még az övezet területén csapódott be, a határhoz közel található elektromos elosztó építménynél, amelyben károk keletkeztek. Emiatt sötétbe borult az övezet északi része, és megszűnt az eleve csak akadozva működő, a lakosságnak naponta csak 4-6 órára biztosított áramszolgáltatás.

Az izraeli elektromos művek azt közölte, hogy több napig is eltarthat a felrobbantott szerkezetek megjavítása és kicserélése. Juvál Steinic energiaügyi miniszter azt mondta, hogy nem veszélyeztetik az izraeli alkalmazottak életét, csak a rakétatámadások megszűnése után szerelik meg az áramelosztót.

Időközben létrejött a harcoló felek közötti megállapodás:

Létrejött a fegyverszünet a Hamász és Izrael között

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSIzraelinfo