Lavrov: minden nem szíriai erőt vissza kell vonni az izraeli határról

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Avigdor Lieberman találkozója Moszkvában, 2017. április 26 - fotó: Orosz külügyminisztérium / Flickr
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Avigdor Lieberman találkozója Moszkvában, 2017. április 26 - fotó: Orosz külügyminisztérium / Flickr

Minden, nem szíriai erőt mielőbb vissza kell vonni Szíria déli, Izraellel közös határáról – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán Moszkvában újságíróknak.

Lavrov elmondta, hogy a délnyugati feszültségcsökkentési övezet létrehozásáról 2017 júliusában megkötött orosz-amerikai-jordániai megállapodás értelmében, amelyről Izraelt még az előkészítés fázisában tájékoztatták, a stabilitás megteremtésével párhuzamosan minden, nem szíriai erőnek ki kell vonulnia a zónából.

Korábban az orosz külügyminisztérium egy állásfoglalásban az állította, hogy az övezethez tartozó Deraa tartományban az elmúlt hónapokban a szíriai ellenzék, valamint az an-Núszra Front és az al-Kaida terrorszervezet amerikai támogatással autonómia létrehozását kísérelte meg, ami Moszkva szerint Szíria szétszakításához vezethet.

A szíriai helyzet miatt egyébként Avigdor Liberman izraeli védelmi miniszter csütörtökön Moszkvába utazik, hogy orosz hivatali partnerével, Szergej Sojguval tárgyaljon. A megbeszéléseken mások mellett részt vesz majd Tamir Hajman dandártábornok, az izraeli katonai hírszerzés, az Aman parancsnoka is. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán közölte: “egyelőre nincs tervbe véve”, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök is fogadja Libermant.